Het lijkt alle remmen los in de cijfers: waarom het Brussels Gewest de coronamaatregelen moest verstrengen

Met onder meer een vroeger sluitingsuur voor cafés en nachtwinkels en een samenscholingsverbod 's nachts reageert het Brussels Gewest op de stijgende coronacijfers. Die liggen er merkelijk hoger dan in de rest van het land. Hoe hoog? Dit zijn nog eens de cijfers op een rij.

De coronacijfers in Brussel beginnen de experten en beleidsmakers echt wel zorgen te baren. Vorige week noteerde het Brussels Gewest al 2.199 besmettingen. Ter vergelijking: begin juli schommelde dat cijfer nog rond de 100 per week. 

Maar wordt er dan niet gewoon meer getest? Klopt, dat is ook het geval: in Brussel gebeurden tussen 17 en 23 september nog 26.818 tests, in juli waren dat er nog minder dan de helft. Brussel is zeker geen koploper in het aantal afgenomen tests, maar het aantal tests per 100.000 inwoners is wel vergelijkbaar met andere provincies. 

Alleen: het aandeel positieve gevallen ligt er een pak hoger. "In heel België is 1 op de 20 tests positief, in Brussel is dat dubbel zoveel: 1 op de 10", legt VRT NWS-wetenschapsjournalist Koen Wauters uit. "De epidemie verspreidt daar zich dus veel sneller en blijft er waarschijnlijk ook deels onder de radar."

Per 100.000 inwoners telt Brussel nu al ongeveer 181 besmettingen per week. Dat cijfer is in opmars sinds midden juli. Vanaf september lijkt het alle remmen los in die grafiek. Vooral in de volkswijken in Sint-Joost-ten-Node, Koekelberg, Ganshoren en Molenbeek ligt het aantal besmettingen per 100.000 inwoners momenteel bijzonder hoog. 

Welke maatregelen voert Brussel in?

  • Cafés moeten dicht om 23 uur 's avonds
  • Tussen 23 uur 's avonds en 6 uur 's morgens geldt een samenscholingsverbod (meer dan 10 mensen)
  • Boekhandels die over een speelruimte beschikken en winkels die drank of voeding verkopen moeten om 22 uur sluiten
  • Het zal verboden zijn om op markten te eten
  • Het is verplicht om een mondmasker bij te hebben en men moet een mondmasker dragen aan in- en uitgangen van scholen en in winkelzones (vanaf 1 oktober)

Na de Veiligheidsraad eerder deze week had het Brussels Gewest al beslist om de algemene mondmaskerplicht af te schaffen. Die beslissing blijft overeind. Lokaal kunnen besturen wel beslissen om mondmaskers te verplichten. Aan in- en uitgangen van scholen wordt vanaf 1 oktober  een mondmasker dus sowieso verplicht.

Voorsprong

Waar komen die hoge cijfers vandaan? "Voor een stuk omdat de heropflakkering van eind juli tot midden augustus in Brussel anders is verlopen. In de meest provincies is de heropflakkering gevolgd door een daling en nu weer een stijging. Maar in Brussel is het aantal besmettingen eind augustus blijven steken op een soort plateau. Daarom verspreidt het virus zich nu met een soort voorsprong in de rest van het land."

Onderstaande grafiek toont dat mooi aan: daarin vergelijken we de aangroei van het aantal besmettingen in Brussel met die in de provincie Antwerpen, die in augustus de maatregelen noodgedwongen moest verstrengen. Opletten wel: zulke vergelijkingen zijn altijd wat wankel, omdat binnen de provincie Antwerpen het verschil tussen de regio rond de stad Antwerpen en de Antwerpse Kempen vrij groot is. Lees: de minder goede coronacijfers van de grootstad en de rand errond worden wat gecompenseerd door de betere cijfers van de Kempische gemeenten.

Zoals Sciensano al eerder aangaf, stijgt het aantal besmettingen in alle leeftijdcategorieën, maar is vooral de opmars bij de twintigers en oudere tieners opmerkelijk. Dat blijkt ook erg pertinent in Brussel: tieners, twintigers en ook dertigers staan voor de meeste besmettingen.

Inge Neven, Hoofd Brusselse Gezondheidsinspectie, geeft meer uitleg in “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen