© Zoonar.com/ArTo - creative.belgaimage.be

Liveblog: "In Brussel veel besmettingen op café en restaurant", vanaf 5 oktober privébussen tijdens schoolspits

Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag in ons land is volgens de laatste weekcijfers opnieuw met een kwart (25%) gestegen in vergelijking met de week ervoor. Dat is een stuk minder dan de voorbije dagen, toen het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen soms met de helft (50%) steeg. Er komen in ons land nu elke dag gemiddeld 1.528 nieuwe besmettingen bij. Volg het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vanaf 5 oktober versterken privébussen De Lijn tijdens de schoolspits

Vanaf maandag 5 oktober krijgen de bussen van De Lijn tijdens de schoolspits versterking van privébussen. Dat laat Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) weten. Sinds de start van het schooljaar kampte De Lijn op veel plaatsen met overvolle bussen op de lijnen van en naar scholen. Maar De Lijn kan zelf geen extra capaciteit vrijmaken.

Eerder was al afgesproken dat er een oplossing gezocht zou worden bij de private autocar- en busbedrijven. Die sector is door de coronacrisis hard geraakt en heeft de nodige capaciteit ter beschikking. Er is al een budget van 12,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de extra bussen, die alvast tot eind december zullen blijven rijden.

Er moesten wel nog een aantal praktische hindernissen worden opgelost voor de privébussen ook effectief konden worden ingezet. Dat is nu gebeurd. De Lijn heeft een aanbestedingsprocedure opgestart en alle private bus- en autocarbedrijven kunnen tot uiterlijk komende dinsdag een offerte indienen. De ritten zullen ten laatste donderdag 1 oktober worden toegewezen en vanaf maandag 5 oktober zullen de extra privébussen ingezet worden.

Brusselse gezondheidsinspectie: "Veel besmettingen op café of restaurant"

In "Het Journaal" van 13 uur gaf Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, vanmiddag meer uitleg bij de verstrengde coronamaatregelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zo zullen horecazaken vanaf morgen de deuren om 23 uur moeten sluiten. Op die manier wil Brussel de snelle verspreiding van het virus tegengaan.

"We weten dat het coronavirus voornamelijk wordt doorgegeven tussen mensen die elkaar van dichtbij zien", zegt Inge Neven. "Door besmette patiënten op te volgen, weten we dat er toch heel wat besmettingen plaatsvinden op café of restaurant. En iedereen weet dat als het wat later wordt en er wordt wat gedronken, dat de relaties wat losser worden en dat het moeilijker wordt om afstand te bewaren."

Volgens Inge Neven heeft Brussel bewust langer gewacht om de maatregelen te verstrengen, om coronamoeheid te vermijden. "We moeten ervoor zorgen dat mensen het geloof in het hele verhaal niet verliezen. Daarom hebben we zo lang mogelijk gewacht. Maar nu ook de ziekenhuisopnames de verkeerde kant opgaan, en ook de iets oudere bevolking meer wordt getroffen, kunnen we niet anders dan toch in te grijpen", zegt Neven.

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Inge Neven uit Het Journaal van 13 uur:

Video player inladen...

Coronavirus verspreidt zich in Nederland als een olievlek over gemeenten

Niet alleen het totaal aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken in Nederland hard toe. Het virus duikt ook op steeds meer plekken in het land op. Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was.

In de afgelopen zeven dagen is het virus vastgesteld in 350 van de 355 gemeenten in Nederland. Het aantal besmettingen bleef onveranderd op de Friese Waddeneilanden Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. Dit zijn de enige drie gemeenten waar nog geen enkele inwoner positief is getest. Ook in het Groningse Delfzijl en het Limburgse Vaals kwamen er geen nieuwe besmettingen bij.

Amsterdam telt de meeste besmettingen. De teller stond zaterdag op 11.553. Dat is vier keer zo veel als twee maanden geleden. Rotterdam telt 8.771 bevestigde besmettingen en Den Haag 6.358. Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Almere, Eindhoven, Breda en Maastricht hebben ook meer dan duizend geregistreerde besmettingen. De gemeenten Zaanstad (979) en Groningen (970) voegen zich daar in de komende dagen waarschijnlijk bij.

Lagere school in Rumst moet week sluiten

De Vrije Basisschool De Wingerd in Terhagen bij Rumst moet al zeker een week dicht. Twee leerkrachten hadden positief getest op het coronavirus. Daarom gaan alle leerkrachten en medewerkers van de school nu verplicht in quarantaine en moeten ze ook allemaal getest worden. "We hopen dat de sluiting beperkt blijft tot één week", zegt burgemeester Jurgen Callaerts (N-VA).

Lees hier het volledige artikel:

Spaanse regering wil lockdownmaatregelen voor hele hoofdstad

In de Spaanse hoofdstad Madrid protesteren honderden mensen tegen de gedeeltelijke lockdown die is uitgevaardigd in tientallen vooral armere wijken van het hoofdstedelijk gebied. De Spaanse regering is voorstander van een lockdown in héél Madrid, maar het regionale bestuur wil daar niet van weten.

Lees hier het volledige artikel:

Nieuw dagrecord in Nederland: bijna 3.000 nieuwe coronabesmettingen

In Nederland zijn er op één dag tijd 2.995 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gerapporteerd, het hoogste aantal tot nu toe. Vorige week zondag waren er dat nog 1.884.

In de afgelopen zeven dagen zijn in Nederland bijna 18.000 mensen positief getest, blijkt uit gegevens van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Er zijn ook 62 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Momenteel liggen er in totaal 617 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, van wie 127 op intensieve verzorging. Het RIVM meldt ook 8 nieuwe overlijdens. De afgelopen week werden gemiddeld viertien doden per dag geregistreerd.

Onwaarschijnlijk hoe men in Brussel rond de pot is blijven draaien om toch maar niks te doen
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in "De zevende dag" over Brussel die nu voor het eerst striktere maatregelen neemt
Als je de steden ging vergelijken, zag je dat de coronacijfers vergelijkbaar waren. Maar sinds vorige week zagen we bij cijfers van 65+’ers die besmet zijn en hospitalisaties dat ze echt aan het stijgen waren.
Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) over de nieuwe coronamaatregelen in "De zevende dag"
Video player inladen...

Horeca Brussel begripvol voor verstrengde Brusselse maatregelen: "We kunnen de stijging van het aantal besmettingen heel moeilijk aan"

Horeca Brussel reageert begripvol op de nieuwe verstrengde maatregelen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Onder andere cafés en bars zullen daar de komende drie weken om 23 uur de deuren moeten sluiten om de coronabesmettingen in te perken. Marc Van Muylders van Horeca Brussel spreekt van een zware klap, maar is toch begripvol. "Wij kunnen de stijging van het aantal besmettingen heel moeilijk aan. Dat moet duidelijk zijn."

"Langs de kant van de cafés komen er wel boze reacties. Zij hebben de maatregelen goed opgevolgd", vertelt Van Muylders. Hij roept dan ook op om het samenscholingsverbod tussen 23 uur en 6 uur goed op te volgen. "Anders feest men gewoon verder op straat en in parken en heeft het geen zin dat onze cafés financieel bloeden."

Meest gelezen