AFP or licensors

Mexicaans gerecht onderzoekt betrokkenheid militairen bij verdwijning van 43 studenten

Het Mexicaanse gerecht heeft de arrestatie gevraagd van militairen, agenten en ambtenaren die betrokken zouden zijn bij de verdwijning van 43 studenten zes jaar geleden. De onopgehelderde verdwijning van de "43 van Ayotzinapa" beroert al zes jaar lang de gemoederen in Mexico. 

Het is zes jaar geleden dat een groep van 43 studenten van de lerarenopleiding in Ayotzinapa verdwenen. Hun onopgehelderde verdwijning werd dit weekend nog herdacht met verschillende demonstraties, onder meer in Mexico-Stad.   

AFP or licensors

De studenten waren in september 2014 met de bus onderweg naar Mexico-Stad, waar ze een demonstratie zouden bijwonen. Maar in de buurt van de zuidelijke plaats Iguala werden hun bussen onderschept en beschoten door de lokale politie. Corrupte agenten zouden hen hebben verward met bendeleden, en overgedragen aan een drugskartel, dat hen zou hebben vermoord en hun lichamen zou hebben verbrand.

Waarheidscommissie

Dat was althans de verklaring die de vorige Mexicaanse regering van gewezen president Enrique Peña Nieto gaf, maar de families van de jongeren en onafhankelijke onderzoekers nemen daar geen genoegen mee. Zij menen dat federale agenten en militairen mee verantwoordelijk zijn voor het lot van de studenten. Ook de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN concludeerde in een kritisch rapport uit 2018 dat de regering-Peña het bloedbad probeerde toe te dekken.

AFP or licensors

De huidige president Andrés Manuel López Obrador heeft een waarheidscommissie opgericht en gevraagd om een nieuw onderzoek te openen dat weer helemaal van nul start. De voorzitter van die commissie, Alejandro Encinas, legde gisteren uit dat het ministerie van Defensie informatie heeft verschaft over de bataljons die in de zone waren gestationeerd waar de studenten verdwenen zijn.

"Er werden arrestatiebevelen uitgevaardigd voor militairen. Geen straffeloosheid, diegenen van wie de betrokkenheid wordt bewezen zullen worden berecht", zei López Obrador tijdens de voorstelling van het rapport over het onderzoek naar de verdwijning van de studenten. 

Meest gelezen