Videospeler inladen...

"Donald Trump betaalde amper 750 dollar aan inkomstenbelasting in 2016" 

Donald Trump heeft in 2016, het jaar dat hij verkozen werd als Amerikaans president, slechts 750 dollar (645 euro) aan federale inkomstenbelasting betaald, en in 2017 hetzelfde bedrag. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times, die 20 jaar aan belastingaangiften van de president in handen heeft gekregen. Veel zou te maken hebben met miljoenenverliezen die Trump als zakenman in die periode leed. 

De krant The New York Times kreeg de fiscale informatie te pakken van een periode van meer dan 20 jaar, van Donald Trump en de honderden bedrijven die deel uitmaken van zijn organisatie. In de documenten staat ook gedetailleerde informatie over de eerste jaren van Trumps presidentschap, in 2016 en 2017. "Belangrijk is dat het niet gaat om een eigen onderzoek, maar om de weergave van de belasting van Donald Trump zelf", zegt VS-correspondent Björn Soenens. 

Volgens de krant betaalde Donald Trump tijdens zijn verkiezingsjaar 2016 en in zijn daaropvolgende eerste jaar als president telkens 750 dollar. In 10 van de voorbije 15 jaar heeft hij zelfs helemaal geen belastingen betaald, volgens de krant omdat zijn verliezen groter waren dan zijn inkomsten. (lees voort onder foto)

Andy Buchanan

Meer verlies dan winst

"Donald Trump vergaarde destijds vele honderden miljoenen dollar, door zijn tv-show The Apprentice, maar ook door zijn naam te verkopen. Die stond overal op, van gebouwen tot matrassen", zegt Björn Soenens. "Maar vooral met zijn golfclubs kwam hij in de problemen en leed hij miljoenen dollars verlies. Mogelijk ligt het aan boekhoudkundige truuks. Als je meer verliezen dan inkomsten aangeeft, dan kan je geen belastingen betalen."

De belastingaangiften van Trump maken het onderwerp uit van een juridische strijd. Trump weigert al van voor de verkiezingen van 2016 de informatie over zijn belastingen vrij te geven omdat hij naar eigen zeggen gecontroleerd wordt door de belastingsdienst. Nochtans is het de gewoonte in de VS dat elke presidentskandidaat zijn belastingaangiften publiek maakt.

Ander beeld dan vorige onthullingen

De Amerikaanse media hadden eerder al documenten in handen gekregen over Trumps belastingen, die achteraf door de entourage van de president verkocht bleken te zijn. Die documenten gaven een heel ander beeld van Trumps financiën, aldus The New York Times. Volgens de journalisten van de krant blijkt uit de documenten die zij hebben verkregen dat Trump steeds meer moet terugvallen op het geld dat hij verdient met bedrijven die mogelijk leiden tot belangenconflicten met zijn job als president. 

Trump: "Nepnieuws"

Trump reageerde tijdens een persconferentie op het bericht van The New York Times, dat hij "fake news" noemde. "Ik heb belastingen betaald en dat zal je zien zodra mijn belastingaangiften worden vrijgegeven, ze zijn nu nog onder audit", aldus de president, die toevoegde dat de belastingdienst hem "zeer slecht behandelt".

Bekijk hieronder de reactie van Donald Trump:

Videospeler inladen...

En de verkiezingen?

Dat The New York Times dit nieuws naar buiten brengt op een paar weken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is geen toeval. De Democratische kandidaat Joe Biden zal er gretig gebruik van maken in de komende debatten.

Voor Björn Soenens gaat het vooral om de geloofwaardigheid van Donald Trump. "Veel Amerikanen betalen niet graag veel belastingen. Maar wat tegen hem kan spelen, is dat de belastinggegevens niet stroken met het imago dat hij wil verspreiden: dat van de gewiekste zakenman. Als je voortdurend verliezen meldt en sluipwegen zoekt om je belastingen te ontduiken, dan kom je niet over als een succesvolle miljardair, maar als een zakenman die helemaal niet zo succesvol is en die problemen zal hebben na zijn presidentschap, wanneer dat ook is."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal’: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen