HANS PUT

Heusden-Zolder gaat ontharden: twee voetbalvelden minder beton

In Heusden-Zolder zijn vandaag de plannen voor de Mangelbeekvallei voorgesteld. Meest opvallend is het onthardingsproject op de drukke Koolmijnlaan. De gemeente wil daar 13.000 vierkante meter beton en asfalt opbreken en vergroenen. Tegelijk zal de Mangelbeek opnieuw meer water kunnen bufferen in tijden van wateroverlast en droogte. En wandelwegen moeten de vele relicten van het mijnverleden in de vallei beter toegankelijk maken. 

Het was Vlaams minister Zuhal Demir (NV-A) zelf die de eerste betonnen klinkers symbolisch kwam wegnemen. Het landinrichtingsproject Mijn Mangelbeek wil de Mangelbeekvallei tussen Heusden en Zolder opwaarderen en haar rol van weleer teruggeven. En dat is in de eerste plaats de beek, die destijds rechtgetrokken en uitgediept werd, terug  laten vloeien als weleer. Op die manier kan de vallei opnieuw werken als een spons, die water buffert als het veel regent en water langzaam afgeeft als het lange tijd droog is. 

10 kilometer trage wegen

De vallei zal ook beter toegankelijk gemaakt worden voor omwonenden en liefhebbers van erfgoed en de natuur. Zo komen er 10 kilometer trage wegen die de vele restanten van het mijnverleden die er in de vallei zijn, beter zullen ontsluiten. "Zo zijn er mijnverzakkingen te zien", zegt Karel Stevens van de VLaamse Landmaatschappij. "Het Kolenspoor ligt er nog en er zijn nog overblijfselen van een zesde mijncité die er zou komen maar die nooit is gebouwd."

De Koolmijnlaan is nu het verlengde van het Circuit van Zolder
Buurtbewoner Tom De Weyer

De gedeeltelijke ontharding van de Koolmijnlaan is het meest opvallende en controversiële onderdeel van het plan. Momenteel is een deel van de drukke verbindingsbaan bij wijze van test afgesloten. En dat is niet naar de zin van heel wat handelaars, zij vrezen dat hun omzet zal dalen als het doorgaand verkeer in de toekomst zal moeten omrijden. Maar er zijn ook voorstanders. Tom De Weyer vindt de Koolmijnlaan op dit moment weinig aantrekkelijk. " Het is nu het verlengde van het Circuit van Zolder", zegt hij, een verwijzing naar de straatraces die er soms plaatsvinden. Volgens hem zullen de herinrichtingsplannen het toeristische potentieel van het gebied doen toenemen.

Ook schepen Isabelle Thielemans (CD&V) gelooft in het onthardingsproject. "We wilden al langer een oplossing voor het doorgaand verkeer op de Koolmijnlaan. Lokaal verkeer zal uiteraard wel mogelijk blijven. Vandaar dat we nu een stukje van de weg hebben afgesloten,  de proefopstelling laat toe om verkeerstelllingen te doen. En die zullen dan dienen om samen met de handelaars en omwonenden maar een goede oplossing te zoeken". 

Meest gelezen