Videospeler inladen...

Heizelparking kleurt zwart-geel: protestrit van Vlaams Belang met duizenden auto's tegen Vivaldi-regering (in wording)  

Vlaams Belang heeft vandaag actie gevoerd tegen de nieuwe federale regering die in de maak is. Vanuit verschillende steden in Vlaanderen waren autokaravanen aangekomen op parking C op de Heizel in Brussel. "De Heizelparking kleurt massaal zwart-geel (met vlaggen met een zwart-gele Vlaamse Leeuw), zag reporter Stef Meerbergen die ter plaatse was voor "De zevende dag".

Vanuit de verschillende provincies werd vanuit 20 startpunten richting Heizel gereden. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken legde in "De ochtend" op Radio 1 uit waarom de protestrit er komt.

"Het ziet ernaar uit dat de Vivaldi-trein vertrokken is, maar die regering heeft geen meerderheid aan Vlaamse kant. Vlaanderen stemt rechts en Wallonië links, maar je kan nooit een regering op de been brengen die beide tevreden stelt. Dat is geen politieke crisis, maar eigenlijk een systeemcrisis. We moeten best elk onze eigen weg ingaan."

Oorspronkelijk was het eindpunt van de autobijeenkomst het Jubelpark. "Maar dat zag de Brusselse overheid niet zitten", zei Van Grieken. "We hebben een compromis gevonden met de Heizel." De autorit werd specifiek gekozen volgens Van Grieken om "tegenstanders geen argumenten te geven dat we de coronaregels aan onze laars lappen, zoals die betoging van Black Lives Matter." 

Met 4.500 auto's op de parking

Van Grieken had vanochtend een "rustige autokaravaan" op het oog met "duizenden auto's". En er werd aan zijn oproep goed gevolg gegeven. Het was aanschuiven op de Ring van Brussel en de Heizelparking kleurde massaal zwart-geel met Vlaamse strijdvlaggen -vlaggen met een Vlaamse Leeuw zonder rode tong en klauwen. Uiteindelijk telde de politie van Brussel ongeveer 4.500 auto’s op parking C.

 BEKIJK hier het interview met Tom Grieken op de Heizel: 

Videospeler inladen...

"Het signaal van de Vlaming moet gehoord worden tot in die ivoren torens van de Brusselse politici. Op 26 mei 2019 heeft de Vlaming overwegend Vlaams en rechts gestemd en nu krijgen ze het omgekeerde. Meer België, een links beleid, open grenzen en als kers op de taart zal Calvo of Almaci van Groen minister worden. Ik denk niet dat dat het signaal was van de Vlaming op 26 mei", hield Van Grieken een fel betoog op Radio 1.

(lees voort onder de reeks foto's)

Van Grieken gaf ook toe dat hij de voorbije nacht wakker heeft gelegen. Waarom? "Ik ben ongelofelijk zenuwachtig. De afgelopen 20 jaar heeft mijn partij geen enkele betoging meer georganiseerd, omdat de pers 2-3 rare vogels in beeld brengt en niet de duizenden anderen."

Een beweging die je niet meer kan tegenhouden. In 2024 volgt de afrekening
voorzitter Tom Van Grieken

De voorzitter van Vlaams Belang had voor de protestrit ook de hand gereikt naar Theo Francken van de N-VA, maar die reed niet mee.

"Het zijn niet alleen Vlaams Belangers hier, maar ook veel lokale N-VA-mandatarissen en veel misnoegde Open VLD'ers en CD&V'ers", pareerde Van Grieken. En hij keek vooruit naar verkiezingen. "Dit is groter dan een Vlaams Belang-manifestatie. Dit is een beweging die je niet meer kan stoppen. In 2024 volgt de afrekening."

BELUISTER hier het gesprek met Tom Van Grieken in "De ochtend":

Meest gelezen