Armenian Defense Ministry

Tientallen doden bij aanhoudende gevechten over betwist gebied Nagorno-Karabach

Bij gevechten tussen het leger van Azerbeidzjan en Armeense separatisten in de regio Nagorno-Karabach zijn al zeker 40 doden gevallen. Het werkelijke aantal zou nog een stuk hoger kunnen liggen. Het 30 jaar oude conflict tussen buurlanden Armenië en Azerbeidzjan over het betwiste gebied Nagorno-Karabach is gisteren opgelaaid. Verschillende landen en de VN roepen beide voormalige sovjetrepublieken op om de wapens neer te leggen. 

Nagorno-Karabach is een vooral door etnische Armeniërs bewoonde enclave in Azerbeidzjan. In het betwiste gebied zijn gisterochtend hevige gevechten uitgebroken. Wie met de aanvallen begon, is niet helemaal duidelijk. Beide voormalige sovjetrepublieken wijzen naar elkaar. 

De gevechten gingen de voorbije nacht door, en ook vandaag is  dat het geval. Er zijn al zeker 40 soldaten en burgers omgekomen, al leeft de vrees dat het werkelijke aantal nog een stuk hoger zou kunnen liggen.

Azerbeidzjan zegt wel dat zijn stad Terter is bestookt en dat het zelf aan een "tegenoffensief" is begonnen. 

"Mobilisatie"

Armenië en Azerbeidzjan hebben voor delen van hun land de noodtoestand uitgeroepen en hebben hun legers gedeeltelijk gemobiliseerd.

"Alle mannen worden gemobiliseerd", vertelt Jan Moeyaers, een Vlaming die met zijn Armeense vrouw in de Armeense hoofdstad Jerevan woont en daar in het toerisme werkt. Op Radio 1 vertelt hij dat zijn vrouw, die aan de universiteit van Jerevan werkt, zag dat "studenten tijdens de les werden opgebeld om de les te verlaten en naar Karabach te gaan. Een jonge vrouw zat te wenen omdat haar man net was opgeroepen." 

Oproep tot staakt-het-vuren

De Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, de Europese Unie en de Verenigde Naties roepen de partijen op om de vijandelijkheden onmiddellijk te staken. Iran heeft aangekondigd te willen bemiddelen.

Als het conflict uit de hand zou lopen, dreigt het dan ook meer dan alleen regionale gevolgen te hebben. Armenië krijgt traditioneel de steun van de christelijk-orthodoxe geloofsgenoten in Moskou, terwijl moslimland Azerbeidzjan wordt gesteund door Turkije, erfvijand van de Armeniërs.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vraagt dat Armenië een einde maakt aan wat hij de Armeense "bezetting" van Nagorno-Karabach noemt. 

Geschiedenis van conflicten

Armenië en Azerbeidzjan hebben een lange geschiedenis van conflicten. Na de val van de Sovjet-Unie kwam het tot een oorlog over de betwiste regio Nagorno-Karabach, waarbij 30.000 doden vielen.

In 1994 tekenden de buurlanden een wapenstilstand. De regio hoort nu officieel bij Azerbeidzjan, maar wordt zelfstandig bestuurd, gesteund door Armenië. De status quo bevalt echter geen van de partijen: de Armeense inwoners van Nagorno-Karabach willen hun aanhechting bij Armenië formeel maken, Azerbeidzjan wil de controle over het gebied terug.

Het bestand uit 1994 is dus altijd wankel gebleken. In 2016 flakkerde het geweld weer op, en ook dit jaar zijn er al militaire confrontaties geweest.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen