Bos van Beisbroek in Brugge wordt kwart groter, stad bereikt na 14 jaar akkoord met landbouwer over grond

Het natuurdomein Beisbroek in Brugge wordt een kwart groter. Het stadsbestuur kwam tot een overeenkomst met een landbouwer die 24 hectare grond gebruikt naast het bos en ook daar komen nu op termijn bomen op. 

Een stuk landbouwgrond van 24 hectare - omgerekend zo'n 34 voetbalvelden - maakt binnenkort deel uit van het stedelijk bosdomein Beisbroek. Het nieuwe deel is goed voor tienduizenden extra bomen, maar er komen ook een mountainbikeroute op, een ruiterpad, een schapenweide en een geboortebos.

Een plan in 4 stappen

De plannen worden niet in 1 keer verwezenlijkt, maar in 4 stappen, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD): "In eerste instantie zullen we een rij bomen aanleggen van 10 meter breed langs de E40. Dat moet een buffer creëren tussen de autosnelweg en het bos, zodat bezoekers niet uitkijken op voorbijrijdende wagens en ook niet gestoord worden door het lawaai. Daarna wordt het bosdomein in nog eens 3 fases uitgebreid over een periode van 3 jaar."

Eerst wordt het westelijk deel aangepakt, waar vanaf 2021 het geboortebos en een deel van het nieuwe ruiter- en mountainebikepad komen. De jaren daarna worden dan het deel in het oosten en het middenstuk heringericht. Op de gronden staat ook een hoeve, wat daarmee gebeurt is niet duidelijk.

14 jaar onderhandeld

Brugge had het stuk grond al langer op het oog. Maar het duurde 14 jaar tot de stad tot een overeenkomst kwam met de landbouwer. Die had de grond in erfpacht. "We zijn zeer tevreden dat we nu toch tot een akkoord zijn gekomen”, besluit schepen Van Volcem.

Meest gelezen