Coronacijfers stijgen minder snel: "We hopen voorzichtig dat het de goeie richting uitgaat"

Biostatisticus Geert Molenberghs (Universiteit Hasselt) ziet voorzichtig hoopgevende signalen in de dagelijkse coronacijfers. "Al zou het ook kunnen dat we stilaan de limieten bereikt hebben, waardoor we de stijging niet meer kunnen volgen." Viroloog Steven Van Gucht wil eveneens voorzichtig blijven, maar hij spreekt wel over "een bemoedigend signaal".

Voor alle duidelijkheid: de dagelijkse coronacijfers blijven ook vandaag nog stijgen. In de meest recente telperiode werden er elke dag gemiddeld 1551 nieuwe besmettingen ontdekt, een stijging met 17 procent tegenover de week ervoor. Maar de voorbije dagen en weken zagen we veel grotere stijgingen, van 60 procent of zelfs meer. 

"We zien duidelijk een afname in de snelheid van de stijging", vertelt Geert Molenberghs in "De ochtend" op Radio 1. "Een groot deel van de bevolking is voorzichtiger geworden, en beseft dat de cijfers naar beneden moeten. Dus hopelijk evolueren we stilaan van een stijging naar een stagnering en daarna naar een daling. Die voorzichtige hoop hebben we."

Viroloog Steven Van Gucht ziet diezelfde evolutie: "Sinds een week zien we dat de toename minder uitgesproken wordt, waardoor we mogelijk lijken te evolueren naar een nieuwe plateaufase. Dat is een bemoedigend signaal. Het toont aan dat we met zijn allen het verschil kunnen maken."

Het bewijst dat we met zijn allen het verschil kunnen maken

Steven Van Gucht, viroloog

Molenberghs waarschuwt wel dat het op dit ogenblik niet mogelijk is om een eenduidige verklaring te geven: "We zien ook wel dat de huisartsen en de testcentra stilaan aan hun limieten komen. Dus er komt onvermijdelijk een punt waarop we de stijging niet meer kunnen volgen. Het zou dus kunnen betekenen dat de stijging groter blijft, maar dat we dat gewoon niet meer zien, omdat de testcapaciteit te klein wordt." Al heeft Molenberghs wel hoop dat dat niet de echte verklaring is: "We zien tegelijk ook dat het aantal ziekenhuisopnames begint te vertragen, wat erop kan wijzen dat de daling reëel is."

En dat zou dus komen omdat mensen voorzichtiger worden. "In deze periode heb je ook een pak minder mensen die terugkeren uit het buitenland. Ook dat kan een rol spelen in die voorzichtige vertraging." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Een mondmasker in de klas: het is niet fijn, maar het werkt wel

Geert Molenberghs, biostatisticus

De heropening van de scholen heeft volgens de biostatisticus niet zo een grote rol gespeeld. "Hier en daar heeft een school moeten sluiten, maar al bij al zien we dat het heel goed meevalt. Iedereen in het onderwijs, ook de leerlingen, heeft erg goed meegewerkt. Fijn is het uiteraard niet, met een mondmasker in de klas zitten, maar we zien wel dat het werkt. Dat blijkt ook uit de cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding."

"Bij de kinderen jonger dan tien jaar zien we zelfs een daling", vertelt Steven Van Gucht. "De andere leeftijdscategorieën vertonen wel nog een stijging. Zeker bij de zeventigplussers is die opvallend: de toenames liggen er hoger dan het nationale gemiddelde. De voorbije week gingen we van 542 naar 769 nieuwe besmettingen bij zeventigplussers. Dat is een stijging van 42 procent."

Ook over de universiteiten en hogescholen maakt Molenberghs zich geen extreem grote zorgen: "We zien wel studenten die het minder nauw nemen, en ook in het buitenland zagen we al dat universiteitssteden op een bepaald ogenblik hotspots worden. Maar volgens ons is de overgrote meerderheid van de studenten zich zeer bewust van de risico's en de problemen, en gedraagt die zich zeer veilig."

De stijging zit nog in heel het land. In Limburg is ze het kleinst, met 7 procent. Brussel, Antwerpen en Luik kennen nog de grootste stijging. Geert Molenberghs: "We hadden eigenlijk gehoopt dat die maatregelen in Brussel al veel vroeger zouden zijn genomen, zoals in Antwerpen. Nu zijn de cijfers echt niet goed. Ook daar zien we een stagnatie, maar wel op een heel hoog niveau. Ook in Luik en Henegouwen zien we trouwens hoge cijfers. Een aantal Waalse provincies doen het echt niet goed op dit ogenblik, en het lijkt me logisch dat er ook daar een verstrenging zou komen."

"De ziekenhuisopnames volgen het profiel van de nieuwe besmettingen, maar met enige vertraging", gaat Van Gucht verder. "Er is daar dus nog een stijging, maar ook hier zien we dat de toenames wat lijken af te vlakken, maar veel minder uitgesproken." En ook het aantal overlijdens neemt nog toe. Daar is nog geen afvlakking merkbaar: "We zien daar nog een trage, maar gestage toename. De voorbije week hadden we zelfs 2 dagen met telkens 8 overlijdens, terwijl dat cijfer de weken ervoor tussen de 1 en 5 bleef. De sterftecijfers blijven gelukkig wel nog op een laag niveau."

De expert infectieziekten van de UCL en diensthoofd van het Universitair ziekenhuis Saint-Luc Jean-Luc Gala vindt het bemoedigend dat het aantal met corona besmette mensen die medische gevolgen ondervinden niet sterk stijgt. "Als mensen positief testen zonder medische gevolgen, dan ben ik voor. Dat betekent dat het aantal mensen die immuniteit opbouwt, stijgt", aldus Gala.

Volgens Gala is er nog voldoende capaciteit in de ziekenhuizen om coronapatiënten op te vangen. "Als er gezegd wordt dat in sommige ziekenhuizen de COVID-19-capaciteit volzet is, dan moet u weten dat er nog voldoende bedden over zijn. Vijftien procent van de bedden worden voorzien voor COVID-19-patiënten, maar lang niet alle ziekenhuizen hebben die capaciteit bereikt. Er is nog voldoende reserve", aldus Gala.

Meest gelezen