David Attenborough bij de première van de reeks van "Our planet" op Netflix, vorig jaar.
Invision

David Attenborough: "Hoopvol dat jongeren begaan zijn met klimaat en willen luisteren naar een oude kerel als ik"

De Britse natuurdocumentairemaker David Attenborough is blij dat zijn intrede op Instagram vorige week zo'n groot succes was. Hij brak er een record mee. "Ik zou elk medium gebruiken om de boodschap die ik wil verkondigen, naar buiten te brengen", zegt hij. "Het stemt me hoopvol dat veel jonge mensen begaan zijn met klimaatverandering." Attenborough gaf verder nog mee dat hij tijdens de lockdown veel tijd in zijn tuin doorgebracht heeft. "De lockdown bood een beeld van hoe het leven kan zijn als je meer tijd hebt om te zitten en te staren."

De 94-jarige natuurdocumentairemaker en klimaatactivist David Attenborough (94) schreef eind vorige week geschiedenis toen hij een account lanceerde op het netwerk Instagram. Hij kreeg in 4 uur en 44 minuten 1 miljoen volgers, een record volgens het Guinness Book of Records. Vanmorgen staat de teller al op 4,5 miljoen volgers.

"De boodschap die ik wil overbrengen, is zo belangrijk dat ik elk medium zou gebruiken om het out there te krijgen", zei Attenborough in een interview met het televisieprogramma "BBC Breakfast". Dat zijn account op Instagram een nieuw record gevestigd heeft, geeft hem "heel veel hoop" dat de jongere generaties begaan zijn met de klimaatverandering.

"Dat is de grootste, de meest belangrijke hoop. Het is hun wereld, het is hun toekomst. Ik zal er niet meer bij zijn, zij wel. Het zal hun wereld zijn, en als zij er niet van overtuigd zijn dat het belangrijk is, dan zouden we onze tijd verdoen. Ik voel mij heel vereerd dat ze willen luisteren naar wat een oude kerel zoals ik erover te vertellen heeft."

(artikel gaat voort onder de Instagram-post)

"Geen openlijk agressieve methodes om klimaatboodschap te verkondigen"

Attenborough waarschuwt voor openlijk agressieve methodes om de klimaatboodschap te verkondigen, zoals sommige Britse activisten van Extinction Rebellion onlangs stelden. "Om de wetten te veranderen, moet je voorzichtig zijn dat je niet zelf de wetten overtreedt, denk ik."

"Ik denk ook dat we de mensen met wie onze samenleving delen, moeten behandelen met respect. Hun leven op zo'n manier verstoren dat onschuldige mensen niet met hun eigen zaken kunnen voortdoen, dat is ernstig. Het zou heel wat mensen kunnen doen afkeren van de zaak die we moeten aanpakken."

"Lockdown: hoe het leven kan zijn als je tijd hebt om te zitten en te staren"

In zijn gesprek met BBC Breakfast had Attenborough het ook over hoe hij de lockdown tijdens corona beleefd heeft. De natuurdocumentairemaker kon zelf geen reizen meer maken. "De lockdown bood een beeld van hoe het leven kan zijn als je meer tijd hebt om te zitten en te staren."

"Ikzelf heb zeker meer tijd doorgebracht in mijn tuin, al luisterend naar de vogels, dan dat ik voordien deed. Heel wat mensen waren verrast, heel wat mensen hebben plots beseft wat een diep, oprecht gevoel van geluk kan voortkomen uit het observeren van de wereld. De natuurlijke wereld."

"Veel mensen waren en zijn er erger aan toe dan ik", zegt Attenborough nog. "Ik heb een tuin, ik heb een huis... Mijn dochter en ik doen het goed."

"A life on our planet"
Het Instagram-account en het interview met BBC komt er aan de vooravond van de nieuwe documentaire van David Attenborough. In "A life on our planet", vanaf 4 oktober te zien op Netflix, vertelt Attenborough over zijn eigen leven en de geschiedenis van van het leven op aarde. De docu bevat beeldmateriaal uit zijn hele carrière en wil zowel een terugblik als een visie voor de toekomst zijn.

Bekijk de trailer hier:

Meest gelezen