AFP or licensors

Duitse bondskanselier Merkel bezocht vergiftigde Russische opposant Navalny in ziekenhuis

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vorige week een bezoek gebracht aan Aleksej Navalny, de Russische opposant die tot voor kort in een Berlijns ziekenhuis herstelde van een vergiftiging. Met haar bezoek benadrukte ze de Duitse solidariteit met de oppositieleider.

Navalny heeft het bezoek van Merkel vandaag bevestigd op Twitter, nadat Duitse media erover hadden bericht. De Russische opposant bedankte de Duitse bondskanselier voor haar bezoek. Hij noemde het "geen geheim" bezoek, reagerend op een artikel in de Duitse krant Der Spiegel, maar een "privébezoek en een gesprek met de familie".

Later op de dag zei de woordvoerder van Merkel dat het bezoek vorige week plaatsvond. Navalny heeft het ziekenhuis vijf dagen geleden verlaten. Met haar bezoek onderstreept Merkel nog eens de Duitse solidariteit met de oppositieleider. Eerder hamerde de Duitse regering er al op dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de vergiftiging van Navalny. Merkel ijverde er ook persoonlijk voor dat Navalny in Duitsland behandeld zou kunnen worden.

Navalny lag 32 dagen in het Charité-ziekenhuis in Berlijn. Hij werd er behandeld voor vergiftiging, volgens Duits onderzoek met een zenuwgif van het type novitsjok. Navalny werd vermoedelijk vergiftigd in een hotelkamer in Tomsk, voor hij een binnenlandse vlucht nam naar de Russische hoofdstad Moskou. Het vliegtuig moest een noodlanding maken in Omsk omdat hij zo ziek was. Die noodlanding heeft allicht zijn leven gered.

Aanvankelijk werd gedacht dat hij op de luchthaven van Tomsk vergiftigd werd, maar later zouden ook op een flesje water dat in zijn hotelkamer stond, sporen van gif gevonden zijn. De precieze plaats en omstandigheden van de vergiftiging zijn echter nog niet bewezen.

Navalny is een hevige criticus van de Russische president Vladimir Poetin. De Russische regering ontkent elke betrokkenheid bij de vergiftiging van Navalny.

Meest gelezen