Frédéric Devreese (91) overleden, "peetvader van de Belgische filmmuziek"

"Het sacrament" of "Pauline en Paulette" en nagenoeg alle films van André Delvaux kregen bijzondere muziek van de Belgische componist Frédéric Devreese. Zijn "Benvenuta Suite nr 1" is een klassieker. De vaak onderscheiden Devreese is na een lange loopbaan overleden op zijn 91e. "Hij was de peetvader van een hele generatie," reageert Dirk Brossé, die zijn werk vaak dirigeerde, ook in het buitenland.

Frédéric Devreese was componist, vooral van veel filmmuziek, en dirigeerde ook, onder meer het BRT Filharmonisch Orkest. Hij werd in 1929 geboren in Amsterdam en kreeg zijn eerste muziekopleiding van zijn vader, Godfried Devreese, die ook componist was.

Bij de toenmalige BRT werkte Devreese als producer en voorzag hij documentaires van muziek. De volgende stap was muziek componeren voor speelfilms. Bijvoorbeeld voor "Benvenuta" uit 1984 van André Delvaux, met Fanny Ardant en Vittorio Gassman. Devreese schreef er dreigende en tegelijk zwierige tango- en habanera-muziek voor.  

Luister hier naar zijn "Benvenuta Suite nr 1" door het Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. Dirk Brossé:

Devreese was zowat de huiscomponist van André Delvaux, bijvoorbeeld voor "L’oeuvre au noir" naar het boek van Marguerite Yourcenar of voor "Un soir, un train", de verfilming van"De trein der traagheid" van Johan Daisne en "De man die zijn haar kort liet knippen", eveneens van Daisne.  Of voor "Les noces barbares" van Marion Hänsel. "Pauline et Paulette" van Lieven Debrauwer kreeg ook muziek van Frédéric Devreese, net als "Het sacrament", geschreven en geregisseerd door Hugo Claus. 

Lifetime Achievement Award

Vorige herfst werd Frédéric Devreese nog geëerd op Filmfest Gent. Hij kreeg  de prijs voor zijn hele loopbaan op de World Soundtrack Awards, ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag.

Koningin Elisabethwedstrijd

Devreese creëerde zowel orkest- als kamermuziek, vaak voor piano en ook voor koor, enkele opera's en tevens ook balletmuziek. In 1983 schreef hij  "Concerto nr 4" als verplicht werk voor de Koningin Elisabethwedstrijd piano. Die editie van de wedstrijd werd gewonnen door de legendarische pianist Pierre-Alain Volondat.  Bekijk de opname uit 1983 hier:

Videospeler inladen...

Geweigerd voor Eurovisiesongfestival

In 1985 schreef Devreese een lied op tekst van Hugo Claus, dat bestemd was voor het Eurovisiesongfestival. Maar de dienst amusement van de BRT zag het niet zitten. In plaats van sopraan Mireille Capelle ging Linda Lepomme naar Göteborg. Bij de uitreiking van de Klara-carrièreprijs aan Frédéric Devreese, in 2006, werd het geweigerde lied "Vannacht" alsnog uitgevoerd. Beluister het hier: 

Videospeler inladen...

Frédéric Devreese is 91 jaar geworden; hij was de echtgenoot van BRT- cultuurjournaliste Annie Declerck. Hij overleed aan de gevolgen van kanker.

Er zat altijd een melancholische onderlaag in zijn muziek

"Hij was de peetvader van een hele generatie componisten," reageert Dirk Brossé op het overlijden van Frédéric Devreese, "en hij was de allereerste filmcomponist in ons land." Brossé dirigeerde zijn werk ontelbare keren, ook in het buitenland, op officiële missies. "Had de man in de Verenigde Staten of in Frankrijik geleefd, dan was hij wereldberoemd geworden."

"De muziek voor "L'oeuvre au noir" is een meesterwerk, echte world class," vindt Brossé. "Devreese had een heel persoonlijke, intense stijl die aansloot bij het collectief geheugen, met een duidelijke "contour", een melodie. Hij gebruikte populaire vormen als de wals of de tango. Maar er zat altijd een melancholisch, donker kantje aan zijn muziek."

Frédéric Devreese was een aimabel, immer vriendelijke man, die ook veel kansen bood aan jonge muzikanten. Zo was hij de bezieler van de Tenuto-wedstrijd voor jong talent van de BRT, de springplank voor muzikanten die later hoge ogen zouden gooien. 

Bekijk hier een documentaire over het werk van Frédéric Devreese uit 1990: 

Videospeler inladen...

Bekijk hier de balletmuziek "Gemini" uit 1980, door Frédéric Devreese geschreven voor de tiende verjaardag van het Ballet van Vlaanderen. Choreografie van Marc Bogaerts met pianisten André De Groote en Robert Groslot. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen