Nicolas Maeterlinck

Filip Dewinter zat Vlaams Parlement voor tijdens Septemberverklaring, Liesbeth Homans test negatief op corona

Omdat Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) op COVID-19 moest worden, werd ze vanmiddag vervangen door de eerste ondervoorzitter om de Septemberverklaring van minister-president Jan Jambon in goede banen te leiden. Filip Dewinter van Vlaams Belang, dus. Het gaat om een eenmalige vertoning, want vanavond is bekendgemaakt dat Homans negatief heeft getest.

Bij de start van het parlementaire jaar, vandaag in het Vlaamse halfrond, moest Liesbeth Homans verstek geven. Ze moest een coronatest ondergaan en dus gelden er quarantaineregels. "Veiligheid primeert", liet ze weten op Twitter. 

Het betekent ook dat Homans vervangen moest worden, en volgens het reglement kwam die taak Filip Dewinter toe. Eerst als oudste in het parlement, die de werkzaamheden opent en ook de eed afneemt van twee nieuwe parlementsleden. En vervolgens als eerste ondervoorzitter, die volgens het reglement de afwezige voorzitter vervangt om de zitting te leiden. Zo ook nu, bij de belangrijke Septemberverklaring van de Vlaamse regering.

De procedure schrijft ook voor dat de voorzitter - of dus de oudste van het parlement - bij het begin van de werkzaamheden geflankeerd wordt door de twee jongste parlementsleden. Dat zijn Filip Brusselmans en Adeline Blancquaert, beiden ook van het Vlaams Belang. Zij deden dat echter niet: om coronaproof te zijn, was op voorhand al afgesproken dat ze in het halfrond zouden plaatsnemen.

Groen en SP.A willen Dewinter niet

De linkse partijen in het Vlaams parlement verzetten zich tegen de rol die Dewinter deze namiddag krijgt. En ze deden dat met het veiligheidsargument: volgens hen kan het niet dat Vlaams Belang'ers die meededen aan de anti-Vivaldibetoging van dit weekend naar het parlement komen.Tijdens die manifestatie zouden de covidveiligheidsvoorschriften niet gerespecteerd zijn. 

SP.A wilde dat Joke Schauvliege de honneurs waarneemt. Björn Rszoska, fractieleider van Groen: "Bijeenkomsten waar geen afstand wordt gehouden, doen daar een schep bovenop en vormen een risico voor de volksgezondheid. Vlaams Belangers die de quarantaine regels aan de laars lappen, getuigen van geen greintje respect tegenover alle corona-slachtoffers".

Vanavond kwam er goed nieuws over Liesbeth Homans. "De dokter heeft me op basis van het onderzoek doorverwezen voor een test, die gelukkig negatief bleek te zijn. Ik heb altijd de coronarichtlijnen van de overheid gevolgd, omdat politici die uiteraard ook moeten naleven", laat ze weten in een persmededeling. "Ik ben dan ook zeer opgelucht. Morgen ziek ik nog een dagje uit, maar woensdag ben ik opnieuw paraat om het debat over de Septemberverklaring in goede banen te leiden."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal’: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen