Hasseltse Modemuseum duikt in eigen schatkist voor nieuwe tentoonstelling DRESS.CODE

De tentoonstelling DRESS.CODE. toont de eigen rijk gevulde collectie van het Modemuseum Hasselt. Uit een schatkist van bijna 18.000 objecten werden 170 kledingstukken en 60 objecten geselecteerd, die vanaf donderdag elk hun verhaal uit de doeken doen. “Gezien de actualiteit zijn we genoodzaakt om op onszelf terug te plooien”, verduidelijkt directeur Karolien De Clippel. 

De nieuwe museumcollectie laat zich ontcijferen aan de hand van vijf ‘codes’ of ‘thema’s: vorm, stof, vanitas, identiteit en verhalen. “Op die manier krijgt de bezoeker een inzicht in de taal die mode spreekt”, vertelt De Clippel. “We laten zien hoe modes en materialen veranderen. Je loopt de tentoonstelling binnen via een rode loper met een aantal vormgevende stukken. Zo bepaalde het vrouwelijke korset en de wespentaille een tijdlang het modebeeld. Maar we tonen ook ander vormend ondergoed en onderkleding met bijvoorbeeld epauletten voor brede schouders.”

Martin Margiela als rode draad

In de scenografie van Charlotte Debussche en de grafiek van Ines Cox staan de objecten centraal, Lot Doms bracht de stukken tot leven in haar artistieke foto’s. “De expositie wisselt talloze anonieme stukken af met iconische objecten van designers en modehuizen zoals Comme des Garçons, Raf Simons en Yves Saint Laurent”, vervolgt de museumdirecteur. “De conceptuele mode van Martin Margiela, de legende van Limburgse bodem, loopt als een rode draad door de tentoonstelling en laat ons nadenken over hoe wij waarde toekennen aan materiaal.” 

Hasseltse herinneringen

“De herinneringen van elk object maakt de tentoonstelling extra bijzonder. Ik denk bijvoorbeeld aan een ensemble van vier negentiende-eeuw jurken die in 1992 geschonken werden aan Modemuseum Hasselt door Jean Herve. Deze ravissante japonnen houden verband met een drietal voorname Hasseltse families: de familie Herve, de familie Haumont en de familie Croonenberghs, die respectievelijk actief waren binnen de advocatuur, de mode en de jeneverstokerij. Kledingstukken zijn objecten vervuld van betekenis, verbonden met personen, gebeurtenissen of gevoelens.”

Naast een indrukwekkende verzameling van tot kunst verworden mode-objecten werd er ook volop ingezet op beleving. “We laten vijf objecten zelf hun verhaal vertellen aan de bezoeker, maar ook families kunnen hier hun lusten botvieren. Met het parcours ‘Kraak je code’ worden gezinnen uitgedaagd een museumroof op te lossen. Ook de workshops en rondleidingen zullen vertrekken vanuit de eigenzinnige biografie van het object”, besluit De Clippel.

DRESS.CODE loopt van donderdag 1 oktober tem 9 mei, je moet op voorhand reserveren, via de website van het Modemuseum in Hasselt. 

Meest gelezen