Hoofdverdachte helikopterkaping enkele maanden geleden: "Het is vijf maanden geleden dat ik mijn vrouw nog heb gezien"

Het ziet er steeds meer naar uit dat de hoofdverdachte van de helikopterkaping van afgelopen vrijdag passionele motieven had. De makers van de docuserie "Thuis achter tralies" spraken in juni met de 24-jarige man. In de talkshow  "Gert late night" zijn vanavond fragmenten getoond waarin de man zegt dat hij zijn vrouw al vijf maanden niet meer gezien heeft.

“Door de coronacrisis hebben we niet kunnen genieten van ons huwelijk. Dat snijdt. Ook al gewoon omdat ik ze al zo lang niet gezien heb. Het is vijf maanden geleden dat ik mijn vrouw nog gezien heb en dat ik haar nog een kus heb kunnen geven”, zegt de hoofdverdachte van de helikopterkaping vorige week vrijdag in een vooropname voor het programma "Thuis achter tralies".

Thomas Gilliams, de medewerker van de serie over mensen die geconfronteerd worden met geliefden die in de gevangenis zitten,  heeft in "Gert late night" gezegd dat hij de man via via op het spoor was gekomen. In juni heeft hij verschillende gesprekken gehad met de man.

"Op dat moment zat hij thuis en zowel zijn vader als zijn vrouw zaten in de gevangenis.  Dat waren fijne en gemoedelijke gesprekken. Het was een toffe ondernemende man. Hij heeft veel over zijn vrouw verteld", zegt Gilliams op de sofa van "Gert late night".

Elke dag opnieuw sta ik op met maar een gedachte en elke avond ga ik slapen met een gedachte. Het is echt wel vermoeiend

De journalist was verrast dat net die man nu in het nieuws is gekomen met de helikopterkaping. "Ik heb nooit het gevoel gehad dat hij dit zou doen. Ik schrok toen ik het las", aldus Gilliams.

Tijdens de gesprekken met de man kwam aan het licht dat de man die met zijn vrouw trouwde in de gevangenis, nog nooit geslapen heeft met zijn vrouw. "Ik herinner mij nog als de dag van gisteren dat ze dit trouwkleed droeg. Wij hebben in se nog nooit een nacht naast elkaar geslapen. Ik weet niet hoe het is om naast mijn vrouw te slapen. Snurkt ze, snurkt ze niet. Heeft ze koude voeten? Ik weet het niet."

"Elke dag opnieuw sta ik op met maar een gedachte en elke avond ga ik slapen met een gedachte. Het is echt wel vermoeiend. Ook al krijgt ze dertig jaar, dat interesseert mij niet. Dan ga ik elke dag langs. Ik hoop dat het niet zo lang duurt. Ik denk het niet", was ook te horen in een fragment.

Wat is er vrijdag precies gebeurd?

Drie mannen hadden al een poos geleden een helikopterbedrijf gecontacteerd, onder het voorwendsel dat ze een rondvlucht wilden boeken om luchtbeelden te maken. Bij de boeking vroegen ze een grote helikopter, geschikt voor zes personen en een piloot met veel ervaring.

Eerst verliep alles volgens plan. Tot de passagiers op een bepaald moment hun wapens bovenhaalden, de pilote bedreigden en haar dwongen om naar de vrouwenafdeling van de gevangenis in Vorst te vliegen. 

De helikopter cirkelde even laag boven de gevangenis, maar kon niet landen. Even later vloog het toestel weg. De helikopter zette koers naar Hélécine, in de buurt van Tienen, waar het toestel is geland op een carpoolparking.

Daar zijn de drie gewapende mannen uitgestapt en gevlucht. Vervolgens is de pilote doorgevlogen naar de luchthaven van Melsbroek, waar ze werd opgevangen door de politie en bijstand kreeg van de dienst slachtofferzorg.

De drie mannen waren sindsdien spoorloos. Zaterdag zijn er dan vier verdachten opgepakt, drie van hen zijn nu ook aangehouden door de onderzoeksrechter.

Meest gelezen