Iraaks erfgoed uit "de wieg van de beschaving" onderschept in Verenigd Koninkrijk

Een uiterst zeldzaam meer dan 4.000 jaar oud beeldhouwwerk van de Sumeriërs is met de hulp van het British Museum in Londen geïdentificeerd op een veiling. Het keert nu terug naar Irak.

Het is een bijzonder fijn gesculpteerd kalkstenen beeld van een man met een typische rok uit de tijd van de Sumeriërs, wellicht een priester of een heerser, met een kelk in de ene en een palmtak in de andere hand. 

Sumer was een rijk in het zuiden van Mesopotamië, tussen de rivieren Tigris en Eufraat, in wat nu Irak is. Het wordt de wieg van de beschaving genoemd, tussen 4.000 en 2.500 jaar voor onze tijdrekening.

De stenen plaque dook vorig jaar op in een onlineveiling van TimeLine Auctions. Het British Museum tipte de Britse politie en hielp ook om het kunstwerk te identificeren. Het is nu in beslag genomen, wordt twee maanden in het museum tentoongesteld en keert daarna terug naar Irak.

Dergelijke in steen gebeeldhouwde plaques zijn uiterst zeldzaam. Er zijn er nog maar zo’n 50 over, uit Sumerische steden in Irak en Syrië. Dit exemplaar zou uit de archeologische site van Tello komen, waar in de oudheid de Sumerische stad Girsu lag. Die is zwaar geplunderd in de 19e eeuw en ook in de Eerste Golfoorlog, begin jaren 90 en in 2003, na de Amerikaanse inval in Irak. Het British Museum is daar zelf met archeologisch onderzoek bezig.

Opgravingen in Tello - foto British Museum

Plundering en illegale handel komen vaak voor in het Nabije Oosten. Deze plaque was in geen enkel museum bekend; ze komt dus wellicht rechtstreeks uit het opgravingsgebied. Volgens het veilinghuis ging het om een "Akkadisch tablet uit een privécollectie" en was er geen aanwijzing dat het om gestolen cultureel erfgoed ging.

Meest gelezen