Premier Mark Rutte van Nederland.
ROBIN UTRECHT

LIVEBLOG - Frankrijk meldt fors minder coronabesmettingen terwijl Nederland strengere maatregelen neemt

Frankrijk meldt fors minder coronabesmettingen. Nederland neemt dan weer strengere maatregelen die morgenavond ingaan. Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft stijgen, maar die stijging is wel aan het vertragen. Dat blijkt uit de cijfers van Sciensano. Herbekijk de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Frankrijk meldt fors minder besmettingen

De gezondheidsautoriteiten in Frankrijk hebben fors minder nieuwe coronabesmettingen dan vorige week gemeld. Het waren er afgelopen etmaal 4.070. Vorige week waren er dagelijks meer dan 10.000 nieuwe infecties, tot bijna 16.000 vrijdag, aldus de krant Le Parisien. De forse daling is mogelijk toe te schrijven aan het feit dat er een weekeinde tussen beide cijfers zit.

Het percentage positieve tests steeg van 7,4 naar 7,5 procent. In Frankrijk zijn nu reeds 542.639 mensen besmet geraakt. In 24 uur tijd bezweken nog eens 81 mensen aan COVID-19, om sinds de uitbraak 31.808 doden te totaliseren.

In de jongste dagen belandden er 4.069 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 780 in de intensieve zorg. Op 24 uur tijd waren er 162 nieuwe ziekenhuisopnames en er waren 46 nieuwe patiënten in de intensieve zorg.

Nederland neemt strengere maatregelen: horeca dicht om 22 uur, geen publiek bij sport en thuiswerk verplicht

Vanaf morgenavond 18 uur gaan in Nederland strengere en landelijke maatregelen in om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zo hebben premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op een persconferentie bekendgemaakt. Zo is bij alle sport geen publiek meer toegelaten.

"Vanaf morgen 18 uur 's avonds gelden landelijk strengere maatregelen waarvan we voor het weekend dachten dat ze alleen in de steden nodig zouden zijn. Dat is een kwestie van voortschrijdend inzicht geweest", begon premier Rutte de persconferentie. Het aantal besmettingen loopt volgens Rutte zo snel op dat de autoriteiten dreigen achter het virus aan te gaan lopen. "We schalen op naar landelijke maatregelen om het virus voor te blijven, de pas af te snijden", aldus De Jonge.

De Nederlandse regering wil dat thuiswerken de norm wordt. De groepsgrootte binnen daalt tot dertig mensen en buiten maximaal veertig. De regering adviseert in de grootsteden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mondmaskers te dragen. In heel Nederland moet de horeca dicht om 22 uur. Drie weken lang is bij alle sport geen publiek toegelaten.

Lees meer in dit artikel:

Nieuwe COVID-19-barometer van Sciensano brengt consultaties luchtwegklachten in kaart

Gezondheidsinstituut Sciensano lanceert vanaf 1 oktober een nieuwe COVID-19-barometer. Het gaat om een meetinstrument waarmee de consultaties van huisartsen voor luchtwegklachten in kaart worden gebracht.

De consultaties van huisartsen zullen in kaart gebracht worden op basis van het elektronisch medisch dossier, dat automatisch het aantal patiënten met luchtwegklachten genereert.

De arts moet dat cijfer dan twee tot vier keer per week doorsturen naar Sciensano. "Dit vraagt een paar minuten extra werktijd voor de dokter, maar het is wel van cruciaal belang", zegt Robrecht De Schreye van Sciensano.

Het gezondheidsinstituut zal de resultaten analyseren en wekelijks verslag hiervan uitbrengen. "Meer consultaties voor luchtwegklachten resulteren twee weken later in meer ziekenhuisopnames", gaat De Schreye verder. "Door die gegevens van de huisartsen nu in kaart te brengen, kunnen we dus veel beter voorspellen hoe het virus verder zal evolueren en kunnen we indien nodig ingrijpen."

Erika Vlieghe over mogelijke coronacommissaris: "Op zich niet slecht, maar over wat voor een functie gaat het?"

Infectiologe Erika Vlieghe is het aanstellen van een coronacommissaris door de nieuwe federale regering niet ongenegen, maar ze ziet zo een functie niet als zaligmakend om alle communicatieproblemen over de coronacrisis ongedaan te maken.

"Ik heb de oproep om een coronacommissaris aan te stellen ook gelezen. Op zich is het niet slecht dat je een soort van reset krijgt voor wat betreft het bestuurlijke. De vraag stelt zich vooral, over wat voor functie dat gaat. Je kan dat wetenschappelijk invullen, bestuurlijk invullen of politiek invullen. Dat kan een combinatie zijn van die drie niveaus. Het is niet aan mij om daar over te oordelen. Ik denk wel dat er terug structuur en organisatie in het geheel komt. Dat is belangrijk", aldus Vlieghe in "De afspraak".

Bekijk het gesprek met Erika Vlieghe over een coronacommissaris hier:

Videospeler inladen...

Waals-Brabant neemt bijkomende coronamaatregelen

De gouverneur van Waals-Brabant, Gilles Mahieu, en de burgemeesters van de 27 gemeenten in de provincie hebben beslist enkele aanvullende, evenwel tijdelijke coronamaatregelen aan te nemen. Zo zal er vanaf 1 oktober op meer plaatsen een mondmasker moeten worden gedragen. De maatregelen blijven in principe tot 22 oktober van kracht.

In Waals-Brabant wordt een mondmasker verplicht vanaf een uur voor schooltijd en tot een uur na schooltijd, en dat in de onmiddellijke nabijheid van alle scholen en kinderopvangplaatsen. Ook op markten en tijdens sportactiviteiten in clubverband zal een mondkapje moeten worden gedragen. Verder zal tussen 1 uur 's nachts en 6 uur 's morgens geen alcohol mogen worden geconsumeerd op openbare plaatsen.

Alle organisaties (vzw's, feitelijke verenigingen...) worden verondersteld een verantwoordelijke aan te duiden die toeziet op de strikte toepassing van de coronamaatregelen.

Gentse musea vallen terug op 60 procent van normale bezoekersaantallen

In Gent heeft het toerisme de voorbije zomer zwaar geleden onder de uitzonderlijke omstandigheden door de coronacrisis. De stedelijke musea vallen gemiddeld terug op ongeveer 60 procent van het 'normale' aantal bezoekers. Dat blijkt uit een antwoord van schepen Sami Souguir (Open VLD) op een vraag van gemeenteraadslid Mieke Bouve (Open VLD). Vooral het Gravensteen krijgt klappen en kreeg amper een kwart van het normale bezoekersaantal over de vloer.

Na de heropening op 18 mei is er na een voorzichtige start een duidelijke stijging te zien in het aantal bezoekers bij de aanvang van de zomervakantie. De stad trok 45.000 euro uit voor een communicatiecampagne maar die kon niet verhinderen dat er eind juli - begin augustus een lichte terugval werd opgetekend, "om nadien wel weer een herstel te zien in de cijfers", zegt Souguir.

Uiteraard vielen de internationale bezoekers weg deze zomer, en was er een groter aandeel binnenlandse bezoekers. "Als we de cijfers vergelijken met het gemiddelde van de bezoekers gedurende de afgelopen 2 zomers, dan zitten we in het algemeen bij onze stedelijke Gentse musea aan een bezoekersaantal van ongeveer 60 procent."

Design Museum Gent doet het wel beter dan vorige zomers dankzij de tentoonstelling 'Kleureyck'. Maar de stijging van 12 procent kan het verhoopte resultaat - dat werd vooropgesteld toen de coronacrisis nog niet was losgebarsten - niet inlossen.

Macron wil dat Europees Parlement terugkeert naar Straatsburg

De Franse president Emmanuel Macron dringt er bij Europees Parlementsvoorzitter David Sassoli op aan dat het Europees Parlement vanaf oktober zijn plenaire vergaderingen weer in Straatsburg laat doorgaan. "De gezondheidstoestand is zeker niet eenvoudig, maar dat is hij in Brussel ook niet", schrijft hij in een brief.

Normaal gezien maakt het Europees Parlement voor zijn plenaire vergaderingen elke maand de verplaatsing naar de hoofdstad van de Elzas, maar tijdens de coronacrisis was ervoor gekozen om in Brussel te blijven vergaderen. 

Macron pleit nu in een brief aan Sassoli voor een "terugkeer naar de institutionele normaliteit". De brief is uitgelekt via de krant Dernières nouvelles d'Alsace.

Stad Brussel verbiedt prostitutie op straat en in rendez-voushotels

Om de verdere verspreiding van het coronavirus in te perken heeft de stad Brussel maandag met onmiddellijke ingang beslist om prostitutie, op straat en in gebouwen, te verbieden. Dat bevestigt het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS). De lokale Brusselse politie zal toezien dat het verbod wordt nageleefd.

Dit weekend werd door de Brusselse regering al beslist om het sluitingsuur voor cafés en bars te vervroegen naar 23 uur, maar de gemeenten kunnen zelf nog verregaandere maatregelen nemen. In dat opzicht, en bovenal omdat prostitutie een beroep is waarbij er nauwe contacten zijn tussen personen met uitwisseling van lichaamsvloeistoffen, beslist de stad Brussel nu om straatprostitutie en prostitutie in gebouwen te verbieden

Het gaat om een verbod op prostitutie op het volledige grondgebied van de stad Brussel dat onmiddellijk ingaat en voor onbepaalde tijd. Het gaat om de straatprostitutie die verboden wordt en de rendez-voushotels in de Alhambrawijk moeten ook de deuren sluiten, vertelt Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van burgemeester Close.

Het toezicht op het prostitutieverbod wordt toegevoegd aan het takenpakket van de Brusselse lokale politie. De beslissing gaat onmiddellijk in, maar het wordt maandag wel eerst gecommuniceerd aan de mensen vooraleer er meteen boetes uitgeschreven worden.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt het aantal nieuwe besmettingen in absolute termen momenteel op 323 nieuwe gevallen per dag, daarmee is het koploper voor de provincies Antwerpen (277) en Luik (204).

Oost-Vlaamse burgemeesters vrezen in het najaar onvoldoende te kunnen testen op corona

Heel wat gemeenten in Oost-Vlaanderen vrezen dat ze de komende maanden niet voldoende zullen kunnen testen op corona. Dat bleek op het overleg tussen de Oost-Vlaamse burgemeesters en gouverneur Carina Van Cauter. Zij gaat daarom deze week nog samenzitten met het Agentschap Zorg en Gezondheid om het probleem op te lossen. 

Lees meer in dit artikel:

Iets meer dan 4.000 nieuwe gevallen in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn op 24 uur tijd 4.044 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, zo hebben meerdere media maandag op gezag van regeringscijfers bericht.

Het aantal nieuwe positieve tests is voor de vierde dag op rij gedaald. Vrijdag was sprake van 6.874 nieuwe gevallen, zaterdag 6.042 en zondag 5.963 nieuwe besmettingen. In Groot-Brittannië zijn in totaal reeds 439.013 mensen besmet geraakt.

In een etmaal waren er dertien sterfgevallen om uit te komen op een totaal van 42.001 corona-overlijdens. Zondag was nog sprake van zeventien nieuwe sterfgevallen.

Meest gelezen