ROBIN UTRECHT

Nederland neemt strengere maatregelen: horeca dicht om 22 uur, geen publiek bij sport en verplicht thuiswerk

Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt ook in Nederland op. Daarom komen er vanaf morgenavond extra maatregelen in het hele land. Zo wordt het weer de regel om thuis te werken, tenzij het niet anders kan. Cafés en restaurants moeten om tien uur leeg zijn, en sportwedstrijden gaan de komende drie weken door zonder toeschouwers. Voor het eerst in Nederland is er er ook een advies om mondkapjes te dragen in de winkel in enkele grote steden. 

"Voor het weekend dachten we nog dat de strengere maatregelen alleen in grote steden nodig zouden zijn", zo begon minister-president Mark Rutte zijn persconferentie. Maar er is de laatste dagen sprake van voortschrijdend inzicht. "Het aantal besmettingen loopt zo snel op, dat we dreigen achter het virus aan te gaan lopen met een landkaart die steeds roder kleurt". 

Minister van volksgezondheid Hugo de Jonge voegde eraan toe dat de maatregelen nodig zijn om de kwetsbare mensen te beschermen, en om ervoor te zorgen dat de zorg het aan blijft kunnen.   

Eerder vandaag had het Nederlands netwerk voor spoedzorg er al op gewezen dat er tegen dit weekend al duizend coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen zullen liggen. "Honderdduizend mensen in Nederland zijn vandaag al besmettelijk", zei Hugo de Jonge nog. "Het reproductiegetal R ligt nu op 1,3, dat wil zeggen dat elke 100 besmette mensen op hun beurt  gemiddeld 130 nieuwe besmettingen veroorzaken."

We moeten nieuwe stappen zetten, die lastig zijn 

Mark Rutte, Nederlands minister-president
Cafés in Amsterdam: morgen mag je er vanaf 21uur niet meer binnen

Na de lange inleiding over het waarom begon premier Mark Rutte dan de nieuwe regels op een rijtje te zetten. Hij gaf toe dat die nieuwe stappen lastig zijn, ook voor de horeca. Want vanaf negen uur 's avonds mogen er dus geen nieuwe klanten meer binnen in het café of restaurant. Een uurtje later gaat de zaak echt dicht.  Per gezelschap, per tafel zeg maar, mogen er maximaal vier mensen bijeen zitten, behalve als het om een gezin gaat. In één binnenruimte mogen er in totaal maximaal dertig mensen bijeen zijn. Dat geldt dus bijvoorbeeld voor een café of voor een sportzaal. Buiten mogen er maximaal veertig mensen bijeen zijn. Maar er zijn uitzonderingen, de beperking geldt niet voor grotere locaties, zoals de zoo of de Efteling.

Winkeliers mogen klanten weigeren die geen mondkapje willen dragen

Mark Rutte, Nederlands minister-president

Thuiswerken wordt zoals in het voorjaar weer de norm, want "het is op veel plaatsen gewoon te druk geworden op het werk" zei Rutte. Die teambuilding moet dus achterwege worden gelaten, en iedereen beperkt ook best zo veel mogelijk zijn reisbewegingen.

Winkelen doe je bij voorkeur alleen. Voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag komt er zelfs het dringende advies om in de winkel een mondkapje te dragen. "Dat is geen verplichting, maar winkeliers in die drie steden mogen wel klanten weigeren die het niet doen." Dat is een opvallende koerswijziging, want in Nederland was er tot nu alleen mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. 

Tot slot zijn er de komende drie weken ook geen toeschouwers meer toegelaten bij sportwedstrijden, niet bij amateurwedstrijden maar bijvoorbeeld ook niet in het betaald voetbal. De kantines en sportcafés zullen ook gesloten blijven. Anders dan bij ons krijgen we dus in Nederland wél lege voetbalstadions. 

Nagenoeg lege Arena in Amsterdam

het virus is als een mammoettanker, het effect van deze maatregelen zien we pas over één of twee weken

minister van volksgezondheid Hugo De Jonge

De maatregelen zijn volgens de regering nodig, omdat het virus ook in Nederland aan een flinke opmars bezig is. Terwijl er een week geleden maar zo'n vijftienhonderd besmettingen per dag waren, vreest de regering over een week al voor zo'n vijfduizend dagelijkse besmettingen. "Ook met de maatregelen die we vandaag nemen. Wat vandaag niet zo ernstig lijkt, kan over een dikke week enorm gegroeid zijn". Het roer omgooien duurt dus lang, weten de Nederlanders. "Het virus is als een mammoettanker" zei minister van volksgezondheid Hugo De Jonge daarover.

Wat over drie weken?

De maatregelen gelden nu dus voor drie weken. Dan volgt een nieuw evaluatiemoment, minister De Jonge noemde dat "een T-splitsing".  "Ofwel zijn we er dan in geslaagd om de besmettingen te laten dalen, en dan kunnen we weer naar een regionale aanpak. Of we slagen er niet in, en dan zijn weer hardere maatregelen nodig, die ons dichter zullen brengen bij de intelligente lockdown van het voorjaar."  

de belangrijkste maatregelen in Nederland op een rijtje

- cafés en restaurants laten geen klanten meer binnen vanaf negen uur 's avonds, om tien uur moeten de laatste klanten buiten zijn

- de komende drie weken vinden alle sportwedstrijden plaats zonder toeschouwers 

- thuis mogen naast het eigen huishouden nog drie mensen worden ontvangen 

- nieuwe regels over de groepsgrootte: binnen mogen maximaal dertig mensen in eenzelfde ruimte, buiten zijn er dat veertig

- thuiswerken wordt weer de norm, buitenshuis alleen wanneer het niet anders kan 

- in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag krijgen de Nederlanders de dwingende raad mee om in de winkel mondkapjes te dragen 

- Overigens is heel België voortaan oranje zone. Nederlanders wordt afgeraden om niet-essentiële verplaatsingen naar ons land te maken

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen