Videospeler inladen...

Conflict Armenië-Azerbeidzjan: gevechten gaan door, VN-Veiligheidsraad komt samen

Azerbeidzjan zet zijn militair offensief in de betwiste Kaukasische regio Nagorno-Karabach verder. De troepen trekken richting de stad Füsuli en zouden vier Armeense tanks hebben vernietigd. Dat meldt het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie in hoofdstad Bakoe. Het dodental is opgelopen tot 95, zo meldt het ministerie van Defensie van Nagorno-Karabach. De VN-Veiligheidsraad komt samen over de kwestie met een spoedzitting achter gesloten deuren. 

De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan zijn vanmorgen hervat in de regio Nagorno-Karabach. In deze enclave in Azerbeidzjan met een Armeense meerderheid, vinden sinds zondag hevige gevechten plaats tussen Armeense separatisten en het Azerbeidzjaanse leger.

Beide zijden hebben zwaar geschut ingezet, ze beschuldigen elkaar van aanvallen. Azerbeidzjan zei zondag al zeven dorpen in Nagorno-Karabach te hebben heroverd. Volgens militaire rapporten bezetten de Azerbeidzjaanse troepen ook strategisch belangrijke hoogten in het berggebied.

Het officiële dodental staat op 95. Onder hen zouden 11 burgers zijn: 9 in Azerbeidzjan en 2 aan Armeense zijde. Maar de cijfers zouden veel hoger kunnen liggen, aangezien beide kampen beweren honderden vijandige soldaten te hebben gedood.

(Lees verder onder de foto)

Foto van website Azerbeidzjaans ministerie van Defensie
AFP or licensors

Spoedzitting VN-Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad komt voor een spoedzitting bijeen achter gesloten deuren om de kwestie te bespreken. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft Azerbeidzjan en Armenië al opgeroepen om de gevechten onmiddellijk te staken. 

Conflict sleept jarenlang aan

Het conflict tussen de gewezen sovjetrepublieken sleept al jaren aan. De regio Nagorno-Karabach is een Armeense enclave die tijdens de periode van de Sovjet-Unie deel uitmaakte van de sovjetrepubliek Azerbeidzjan. Armenië heeft de streek al lang in handen en de bevolking is overwegend Armeens, maar Azerbeidzjan wil de regio al decennia terug.

Het gebied scheurde zich af in 1988, wat in 1992-1994 leidde tot een conflict waarbij 30.000 doden vielen. Sinds 1994 geldt een broos bestand. De huidige gevechten vormen de meest dodelijke heropflakkering van het geweld van de afgelopen jaren.

Door een conflict wordt gevreesd voor een destabilisatie in de zuidelijke Kaukasus, zeker als Turkije en Rusland zouden ingrijpen.

Turkije: "Met alle middelen achter Azerbeidzjan"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft al gereageerd op de gevechten. Turkije staat "met alle middelen en heel zijn hart" aan de zijde van Azerbeidzjan, liet Erdogan weten. Hij heeft de Armeniërs dan ook opgeroepen om te vertrekken van Azerbeidzjaans grondgebied. 

Rusland wil "bemiddelen"

Rusland schaart zich dan weer achter Armenië. Het Kremlin heeft aangeboden om te bemiddelen tussen beide partijen. De ambassadeur van Armenië in Moskou heeft daarentegen al laten weten dat ze Rusland om militaire steun zullen vragen als dat noodzakelijk is. 

Militairen leger Karabach
AFP or licensors

Meest gelezen