Gary M. Stolz/U.S. Fish and Wildlife Service/Public Domain

Opnieuw twaalf dode olifanten aangetroffen in Zimbabwe

In Zimbabwe zijn opnieuw twaalf olifanten dood aangetroffen. Waarschijnlijk zijn ze bezweken aan een bacterie, mogelijk dezelfde die eerder al verantwoordelijk zou zijn geweest voor de dood van soortgenoten in Zimbabwe en vooral in buurland Botswana. 

In totaal zijn de voorbije maand nu 34 olifantenkarkassen gevonden in Zimbabwe. Ze stierven tussen 24 augustus en 23 september nabij Hwange Park, het grootste reservaat van Zimbabwe, in de buurt van de grens met Botswana. "Ze werden met hun gezicht naar beneden gevonden", wat duidt op een "extreem plotselinge dood", zegt directeur Fulton Upenyu Mangwanya van de Parks and Wildlife Authority.

Tests uitgevoerd in Zimbabwe zouden wijzen op een ziekte veroorzaakt door bacteriële infecties. De parkwachters waren aanvankelijk bang voor vergiftiging door stropers, maar dit spoor werd uitgesloten omdat de dieren met intacte slagtanden werden gevonden.

Verdere analyses zullen plaatsvinden in Zuid-Afrika, maar ook in laboratoria in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Overbevolking

In Zimbabwe is er een overbevolking van olifanten. Het land telt meer dan 84.000 olifanten, terwijl het geschatte ecologische draagvermogen tussen de 45.000 en 50.000 dikhuiden bedraagt. In het Hwange-reservaat, dat tussen de 45.000 en 53.000 olifanten telt op zo'n 14.600 km2, zijn de voorbije jaren veel dieren gestorven van honger en dorst.

In het naburige Botswana, dat 130.000 olifanten in het wild telt, 's werelds grootste populatie, werden de mysterieuze sterfgevallen van meer dan 300 dieren eerder dit jaar toegeschreven aan blauwalgen, bacteriën die voorkomen in water, zeker bij droog en warm weer. Toch blijven er nog altijd vragen bestaan over de mysterieuze dood van de vele dieren.

Meest gelezen