Restauratie van Rubens-drieluik in Mechelen gaat van start: "Dit topstuk wordt met de grootste zorg behandeld"

In de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in Mechelen zijn de restauratiewerken van een Rubens-drieluik begonnen. Vandaag werden de zijluiken en het middenpaneel van "De Wonderbare Visvangst" alvast met grote zorgvuldigheid van de muur gehaald. "Het schilderij is een topstuk in Vlaanderen", zegt voorzitter van de Kerkfabriek, Eric Stroobants. De restauratie zal ongeveer een jaar duren. Door plastic ramen kan je het hele proces nog wel in de kerk volgen. 

In de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in Mechelen zijn grote werken gestart. Een monumentaal schilderij van Rubens wordt er vanaf vandaag gerestaureerd. Het gaat om de afbeelding van de zogenoemde "wonderbare visvangst", een parabel uit het Nieuwe Testament. Het drieluik is van onschatbare waarde, zegt voorzitter van de Kerkfabriek, Eric Stroobants aan Radio 2 Antwerpen. "Het is een van onze pronkstukken en tegelijk een topstuk in Vlaanderen. Het wordt dan ook met de grootste zorg behandeld." 

De restauratie moet nu gebeuren, er zijn geen andere oplossingen. Dat gebeurt wel heel voorzichtig.

Wim Hüsken, conservator en projectverantwoordelijke

Dringende restauratie

De restauratie is nodig omdat er enkele jaren geleden een lichte schimmelaantasting werd ontdekt op de achterkant van de zijpanelen. Verder moeten de houten achterwand en kleine details van het schilderij zelf vervangen worden. Nadien krijgt het hele drieluik een nieuwe vernislaag. "Elke manipulatie van een kunstwerk houdt risico's in. Als je dat enigszins kan voorkomen, moet je dat niet doen", vertelt conservator Wim Hüsken. "Maar het moet nu gebeuren, want er zijn geen andere oplossingen. Daarbij zal men wel heel voorzichtig te werk gaan."

Lees verder onder de foto

Om het drieluik in alle veiligheid van de muur te halen, wordt de hulp ingeschakeld van enkele machines.

Om aan de restauratiewerken te beginnen, moet het grote drieluik eerst van de muur worden gehaald. Vanochtend werd de gebruikelijke stilte in de kerk daarom verbroken door luide machines. Die moesten helpen bij het demonteren van eerst de zijluiken en vervolgens het grote middenluik. Eenmaal op de grond werd het schilderij dan uit haar kader gehaald en in gereedheid gebracht voor de restauratie zelf. 

Belang voor de stad en de kerk

In totaal zullen de werken ongeveer een jaar in beslag nemen. Daarna zal het drieluik terug opgehangen worden, al is de precieze locatie daarvoor nog niet gekend. "Op 6 oktober is er overleg met de Topstukkenraad", aldus Stroobants. "Maar in elk geval zal het kunstwerk in de kerk blijven. Hier gaat het niet buiten", klinkt het vastberaden.

Voor Mechelen en voor de kerk heeft het schilderij een enorme meerwaarde.

Koen Anciaux, Schepen van Monumenten (Open VLD)

Het schilderij hangt al sinds 1619 in de Dijlekerk, met een uitzondering van 20 jaar. Schepen van monumenten Koen Anciaux (Open VLD) benadrukt het belang van het werk. "Voor de stad Mechelen en voor de kerk heeft het natuurlijk een enorme meerwaarde. Wij zijn dan ook heel tevreden dat de restauratie eindelijk begint."

Gedurende de restauratie zal het indrukwekkende drieluik even niet meer zichtbaar zijn. Wie wil, kan het hele proces nog wel volgen door een wand met plastic ramen. 

Meest gelezen