TEJO-huis in Leuven bestaat 1 jaar: "Jongeren kunnen hier gewoon binnenlopen voor een therapeutisch gesprek"

In Leuven bestaat het TEJO-huis vandaag 1 jaar. In een TEJO-huis kunnen jongeren terecht voor een gesprek met een therapeut. De hulp is anoniem en gratis. In dat ene jaar dat TEJO in Leuven bestaat, zijn al 218 jongeren komen aanbellen en zijn meer dan 1000 therapeutische gesprekken gevoerd.

"Veel jonge mensen hebben het niet gemakkelijk als ze opgroeien", zegt Luc Deneffe, een van de initiatiefnemers van TEJO. "Wij bieden hen laagdrempelige hulpverlening. Onze hulp is gratis en ook anoniem. Je kan bij ons terecht zonder dat je geregistreerd wordt, en eventueel ook zonder je ouders te verwittigen. En een gesprek kan ook onmiddellijk, dus er zijn geen wachtlijsten."

We zien meer meisjes dan jongens

Er werken 60 vrijwilligers in het TEJO-huis waarvan 20 professionele therapeuten die dat gratis doen, vertelt Luc Deneffe. "Het voorbije jaar hebben we 218 jongeren over de vloer gekregen. Het gaat meestal over jongeren tussen 10 en 20 jaar en we zien meer meisjes dan jongens. Jongeren komen met verschillende problemen. Dat kan gaan over hun zelfbeeld, over angsten en depressieve gevoelens of over een moeilijk thuissituatie." 

Zomaar binnenlopen

In een TEJO-huis kunnen jongeren zomaar binnenlopen. "25 procent komt naar hier omdat ze doorverwezen zijn door een hulpverlener. Maar een kwart staat hier gewoon voor de deur, en dat is ook de bedoeling. Want er is altijd wel een therapeut vrij die onmiddellijk het eerste gesprek kan aangaan. In principe bieden we 10 therapeutische gesprekken aan, maar we zijn daar soepel in. Er zijn jongeren voor wie één gesprek voldoende is. En als na 10 keer de problemen niet opgelost zijn, kunnen wij verder doorverwijzen."

Het Leuvense TEJO-huis in de Verkortingstraat is een van de 14 TEJO- huizen in Vlaanderen. Meer info vind je op de website: tejo.be    

Meest gelezen