Radio 2

Veel opkuiswerk aan de kust na storm Odette: “Eerst de wegen vrijmaken, daarna nog weken bezig”

Storm Odette heeft dit weekend een ravage veroorzaakt op de stranden. Er is enorm veel zand opgewaaid en op de straten, voetpaden en tramsporen terechtgekomen. In Middelkerke rijdt de kusttram op één spoor en staat er nog altijd een gestrande tram te wachten om uitgegraven te worden.

Op de kustbaan tussen Oostende en Middelkerke zullen ze nog even bezig zijn. Daar ligt zoveel zand dat auto's er nog altijd niet door kunnen. De tramsporen ernaast zijn wel al vrijgemaakt, maar in Middelkerke staat er nog altijd een tram die gestrand is. Er is daar maar op één spoor tramverkeer mogelijk, wat voor lichte vertraging zorgt.

"Het zand dat op de spoorbedding ligt, wordt eerst gefilterd voor het terug naar het strand wordt gebracht", zegt Luc Van Belleghem van de gemeente Middelkerke. “De bedding bestaat uit kalkstenen. Die kunnen we niet zomaar weer op het strand gooien. Het gewone zand dat is opgewaaid kan wel terug naar het strand gevoerd worden.”

(Lees verder onder de foto.)

Radio 2

In Middelkerke zijn 20 gemeentewerkers bezig met de opruimwerken. Ze gebruiken daarvoor tractoren, bulldozers en vrachtwagens. “De banen worden eerst vrijgemaakt. Dat moet vandaag nog lukken. Nadien zal het nog weken werk vragen. We pakken dan de fietspaden, voetpaden en de goten aan”, zegt Van Belleghem.

Een tweedeverblijver uit Melsen, bij Merelbeke, is haar auto aan het uitgraven: “Blijkbaar was het hier nog redelijk, want aan de overkant was het nog erger. Het zand plakt er enorm aan, het is vettig en zout. Ook de remschijven zitten vol zand. Gelukkig moeten we niet zover”, besluit de vrouw.

Radio 2

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen