VUB-studenten zwaaien af op Brusselse Grote Markt: "We voelen ons een beetje zoals de Rode Duivels"

Op de Grote Markt in Brussel zijn er de hele week proclamaties voor studenten die afstuderen aan de  Brusselse universiteiten VUB en ULB. Door de coronacrisis kon dat niet in de gebouwen van de universiteit. 

De Brusselse Grote Markt kleurt deze week blauw. En dat heeft alles te maken met bijna 5.000 studenten van de VUB en ULB die er deze week afstuderen. Gehuld in blauwe toga krijgen ze er hun diploma. "De coronacrisis zorgt ervoor dat onze studenten dit jaar geen al te evident jaar hadden", zegt VUB-rector Caroline Pauwels. "Tijdens de lockdown moesten ze al van thuis uit les volgen en met de heropflakkering van het coronavirus dreigden ook de proclamaties in het water te vallen. Maar met dank aan de stad Brussel, hebben we dit uitzonderlijk alternatief kunnen organiseren en kunnen onze studenten toch nog genieten van een afstudeerplechtigheid die ze zich voor de rest van hun leven zullen herinneren." 

Unieke locatie

Voor de 1.700 VUB-studenten in toga maakt de unieke locatie alvast heel wat indruk.  "Ik was al stiekem aan het denken dat er toch nog goeie dingen zijn aan het coronavirus", vertelt één van hen. "Zonder waren we nu gewoon afgestudeerd in een aula op de VUB. Nu staan we hier op een unieke locatie in het hartje van ons land." 

Wij hebben de voorbije jaren een indrukwekkend parcours afgelegd, net zoals de Rode Duivels dat deden op het WK

Student VUB

Een andere student voelt zich dan weer als een topvoetballer. "Ik voel me een beetje als een Rode Duivel. Zij stonden hier toen ze derde werden op het WK voetbal. Ook wij hebben een indrukwekkend parcours afgelegd. En zeker het laatste jaar was niet evident. Door corona hebben we elkaar maanden niet gezien. Het is fijn dat we door dit initiatief elkaar toch nog eens kunnen zien. Dit zullen we nooit vergeten."

Meest gelezen