Foto: rtv

Wechelderzande in de ban van de cucuzi: "Ik heb de langste rechte van 1,83 meter"

In Wechelderzande (Lille) zijn tuiniers in de ban van de cucuzi. Dat is een lange kalebasachtige pompoen. Afgelopen weekend kwamen de telers samen voor het lokale kampioenschap. "Ik heb de langste rechte gekweekt", zegt laureaat Davy Van Laer op Radio 2 Antwerpen.

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar in Wechelderzande groeit hij overal: de cucuzi. "Onze buurgemeente Kasterlee is bekend om zijn grote pompoenen. Wij hebben vorig jaar besloten om volop voor de langste cucuzi te gaan", zegt hobbytuinier Davy Van Laer in "Start Je Dag". "Een cucuzi is een groene kalebasachtige vrucht uit Sicilië. Hij is verwant aan de pompoen en courgette. Ze noemen hem de "Italiaanse slang" omdat hij zo lang wordt. Heel wat Wechelse hobbytuiniers zijn intussen aan de slag gegaan met de cucuzi's."

Van nature krult een cucuzi op dus een lange rechte kweken is niet eenvoudig

Davy Van Laer

De langste rechte cucuzi

Davy viel afgelopen weekend in de prijzen op het cucuzi-kampioenschap van de lokale KWB. "Ik had de langste rechte van maar liefst 1m83 lang. De langste rechte kweken levert de hoofdprijs op omdat een cucuzi van nature opkrult. Om die lengte te bereiken heb ik de plant langs een plank naast de muur omhoog laten groeien. Bovendien zijn cucuzi's lastig om te kweken", zegt Davy. "Veel jonge plantjes rotten weg. Maar eens ze vertrokken zijn, groeien ze 10 centimeter per dag. Ik ga nu al zaad uit mijne langste halen voor mijn cucuzi van volgend jaar."

Cucuzibier?

Cucuzi's kweken voor een wedstrijd is één ding. Kan je met de vrucht nog iets anders? "We hebben er al soep van gemaakt maar voor veel andere bereidingen is hij niet geschikt. Bovendien is een gevulde cucuzi nogal lastig. Vind maar eens een oven van twee meter lang", aldus Davy. "Mijn vrouw heeft in Wechelderzande een brouwerij. Misschien moeten we eens proberen er bier van te maken." Davy kan gerust experimenteren met kilo's van de lange kalebassen. "Het cucuzikampioenschap vond bij mij in de garage plaats dus ik heb wel een voorraadje liggen."

Meest gelezen