Wie zal Vlaams herstelplan betalen? "Belastingbetaler, maar geen extra belastingen", zegt minister-president Jambon

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft het herstelplan van de Vlaamse regering verdedigd. "De vraag naar wie het plan gaat betalen is evident. Als de overheid geld moet uitgeven, komt dat oorspronkelijk van de belastingbetalers. De schulden komen in de begroting terecht, maar we gaan geen extra belastingen heffen", aldus Jambon.

Het herstelplan "Vlaamse veerkracht" van de Vlaamse regering zal 4,3 miljard euro extra in de economie pompen om de economische gevolgen van de coronacrisis te milderen. De Vlaamse regering zei bij de voorstelling van het plan dat het het meest ambitieuze investeringsplan ooit is van de Vlaamse overheid.

De Vlaamse overheid gaat dit jaar naar een begrotingstekort van zes miljard euro. Volgend jaar zal dat meer dan 2 miljard euro zijn. Toch is Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) categoriek. "De overheid heeft geen ander geld dan dat van de belastingbetaler, maar we gaan geen extra belastingen heffen bovenop de bestaande belastingen", aldus Jambon.

"Er komt geen coronataks om de investeringen te betalen, daar zal u niets van terugvinden in de begroting. De schulden zullen omhoog gaan door de investeringen. Die zullen op langere termijn binnen de begroting teruggevonden worden. Er komen geen nieuwe belastingen en in 2020-2021 gaan we geen extra besparingen uitvoeren in de begroting."

Bekijk het gesprek met Jambon over de Septemberverklaring uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In "Terzake" voegt Jambon daar aan toe dat de Vlaamse overheid een deel van het plan met Europese middelen wil financieren. "Er is een Europees herstelfonds en er is een Europees brexitfonds. Dat Europees herstelfonds zou – dat moet nog bevestigd worden - meer dan vijf miljard naar België laten gaan. Ik denk dat daar een rechtmatig deel van naar Vlaanderen mag komen. We moeten daar nog plannen voor indienen", aldus Jambon.

4,3 miljard investeren vindt Vlaams viceminister-president Hilde Crevits een goede zaak. "Dat gaat alleen over de eenmalige investeringen die over 1, 2 3 jaar zullen worden  gespreid, maar die nodig zijn om schwung te brengen in onze economie, in het bedrijfsleven en in jobcreatie", zegt ze in "De afspraak". Ze geeft toe dat we dit een aantal jaren gaan meedragen,  maar er is ook nog zoiets als de historisch lage rente en het terugverdieneffect, als de economie over enkele jaren weer aantrekt.

Bekijk hieronder het gesprek met Hilde Crevits in "De afspraak" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Mensen aan het werk krijgen, is een basispijler van ons beleid. De remedie is mensen opnieuw aan het werk krijgen

Jambon verdedigt de plannen van de Vlaamse overheid om de armoedecijfers terug te dringen. De beste remedie om mensen uit de armoede te halen, is ze aan werk helpen.

"We hebben 250 miljoen euro bijkomend voorzien in het regeerakkoord voor sociale huisvesting. Fundamenteel willen we mensen aan het werk krijgen. Dat is de beste manier om mensen uit de armoede te halen. U zal gezien hebben dat we 80 procent van de mensen die kunnen werken, aan het werk willen krijgen. We gaan van het jaar 2021 een opleidingsjaar maken. We gaan de competenties van de mensen aanscherpen om in aanmerking te komen voor een job. Mensen aan het werk krijgen is de basispijler van ons beleid."

Bekijk het gesprek met Jambon over armoedebestrijding hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Jambon verdedigt ook de inspanningen voor het klimaat van de Vlaamse overheid. "De klimaatdoelstellingen zijn een percent op wat je al had. Europa vraagt 35 procent minder uitstoot van CO2. Als je al een lage uitstoot van CO2 hebt, is het bijzonder moeilijk om nog 35 procent te dalen. Landen die bijzonder vervuilend zijn en nog gebruik maken van bruinkool, kunnen die doelstelling eenvoudig halen. Wij hebben 1 miljard euro bijkomende investeringen voor de milieudoelstellingen", besluit Jambon.

Bekijk het gesprek met Jambon over de klimaatdoelstellingen hier:

Videospeler inladen...

Bekijk het gesprek met Jan Jambon uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen