Lio Photography

ADAM wordt Design Museum Brussels en opent nieuwe zaal gewijd aan Belgisch design

Het ADAM (Art and Design Atomium Museum) op de Heizel in Brussel verandert zijn naam in "Design Museum Brussels". De nieuwe naam moet de nieuwe identiteit duidelijk maken, die van het enige designmuseum in de hoofdstad. Tegelijk is een nieuwe tentoonstelling en een nieuwe permanente zaal voorgesteld die gewijd zal zijn aan Belgisch design. Het museum viert in december zijn vijfde verjaardag.

Het ADAM is in de 2015 geopend in de schaduw van het Atomium, op de Heizelvlakte. In het begin beperkte het aanbod zich tot het Plasticarium, een collectie van kunststof design, maar al snel kwamen er gevarieerde tijdelijke tentoonstellingen. In 2019 lokte het museum 126.000 bezoekers.

Lees verder onder de foto:

Lio Photography

Met de nieuwe naam "Design Museum Brussels" moet ook de nieuwe identiteit duidelijk worden, die van het enige designmuseum in Brussel. Die nieuwe naam is bekendgemaakt bij de voorstelling van de nieuwe tentoonstelling "(un)locked" en de nieuwe permanente ruimte.

De tijdelijke tentoonstelling "(un)locked" ontstond uit het idee van de lockdown en toont stukken die normaal gezien "opgesloten" zitten in de Plastic Design Collection van het museum wegens hun gevoeligheid voor licht, temperatuurschommelingen en vochtigheid.

Het gaat om zitmeubels in polyurethaanschuim, lichtinstallaties in plexiglas, een jasje van PVC en latex of een ijsemmertje van polystyreen en polyethyleen. "Sommige stukken roepen herinneringen of emoties op, terwijl andere objecten gewoon een glimlach uitlokken, maar allemaal brengen ze ons weer in contact met de realiteit", klinkt het in een persbericht.

Lees verder onder de foto:

Lio Photography

Het Design Museum Brussels huldigt ook een tweede permanente zaal in, "Belgisch design Belge", volledig gewijd aan design uit eigen land. De zaal wordt opgevat als een laboratorium van opeenvolgende tijdelijke expo's. "De tentoonstellingen nodigen de bezoekers uit om mee na te denken over de kenmerken van het "made in Belgium" design, en over de evolutie van de zaal zelf", klinkt het.

Lio Photography

"(un)locked" loopt tot 15/11/2020, de eerste tijdelijke tentoonstelling in de nieuwe permanente zaal "Belgisch design Belge" loopt nog tot 03/10/2021. Het museum is open van vrijdag tot maandag en dagelijks tijdens de schoolvakanties.

Meest gelezen