Bietencampagne later van start: "Ondanks bladluis en hittegolf hoog suikergehalte"

Vandaag is de bietencampagne van start gegaan. Door de hittegolf in juli en het zeer droge voorjaar is de bietencampagne dit jaar iets later gestart. De bieten hebben ook last van bladluis.

Er zullen de komende dagen weer veel landbouwvoertuigen op de baan zijn in onze regio, want de bietencampagne is begonnen. Dat betekent dat landbouwers hun suikerbieten oogsten en naar de suikerfabriek in Tienen brengen om er suiker van te maken. 

Door de droogte deze zomer is de bietenoogst later begonnen dan normaal. Maar omdat de bieten veel zon gezien hebben, is het suikergehalte hoog. "Wij verwachten een gemiddelde campagne. Zelfs iets hoger in suikerrijkheid.", zegt directeur Jan Ingels. "De volumes zullen zich nog moeten bewijzen afhankelijk van de regenval nu."

We hebben een regio met een zeer goede bietengrond

Jan Ingels, directeur Tiense Suikerraffinaderij

"Er komen dagelijks toch meer dan 14.000 ton bieten binnen, dat wil zeggen dat we meer dan 750 vrachtwagens per dag laten aanleveren. We hebben een goede regio met een zeer goede bietengrond, en we beschikken ook samen met onze planters over de expertise om de grond optimaal te laten renderen", aldus Jan Ingels.

Er wordt trouwens nog altijd volop geïnvesteerd in de Tiense suikerfabriek. Zo is een grote opslagtank voor suikersap bijna klaar, de inhoud daarvan is 37 miljoen liter. 

Meest gelezen