Videospeler inladen...

Nieuwe bosbranden in Californië: 3 doden en tientallen wijndomeinen bedreigd

Nieuwe felle bosbranden in Napa Valley en Shasta County, in het noorden van de Amerikaanse staat Californië, raken niet onder controle. Er zijn minstens 3 doden gevallen.  Bovendien werden duizenden inwoners geëvacueerd terwijl het vuur tientallen wijndomeinen in de as dreigt te leggen. Meer dan 27.000 hectare grond werd vernield. 

In de Amerikaanse staat Californië zijn er twee nieuwe natuurbranden uitgebroken. Sinds zondagochtend bedreigt Glass Fire, zo heet een van de branden, woningen en wijndomeinen in Napa Valley. In de nacht van zondag op maandag breidde de bosbrand zich met een ongelooflijke snelheid uit: elke vijf seconden ging een halve hectare oppervlakte in vlammen op. Ruim 1.000 brandweermannen krijgen het vuur niet onder controle en hebben daarom meer dan 70.000 inwoners van Napa County en Sonoma County bevolen om het gebied te verlaten.

De tweede brand is nabij de stad Redding in Shasta County ontstaan en heet Zogg Fire. Bij deze brand vielen minstens 3 doden. 

Wijnoogst verloren

De bosbrand Glass Fire heeft ook het Chateau Boswell Winery-complex in St. Helena volledig in de as gelegd.

In de regio zijn zo'n 450 wijndomeinen gevestigd, goed voor meer dan 1 miljoen hectare aan wijnranken.

De branden woeden nu al een tijdje in Californië en sommige wijntelers spreken nu al van een verloren jaar. Als het vuur de wijnranken niet vernielt dan kan ook de rook de smaak van de druiven nog vernietigen.

(lees verder onder de foto)

Noah Berger

Toestand Californië kritiek

Sinds midden augustus hebben de bosbranden zo al aan minstens 29 mensen het leven gekost. Het vuur verwoestte ook al meer dan 1,5 miljoen hectare en 7.000 huizen en woningen.

Door de hoge temperaturen blijft de toestand in Californië kritiek. Op sommige plaatsen kan de temperatuur oplopen tot 40 graden. Ook de harde wind blijft de branden aanwakkeren, maar experts verwachten dat de wind toch wat zal afnemen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen