Bouw nieuwe gevangenis van Dendermonde eindelijk gestart

In Dendermonde is nu echt gestart met de bouw van de nieuwe gevangenis. Het heeft meer dan 20 jaar geduurd voor alle vergunningen rond waren en er was ook heel wat protest tegen de locatie. 

De nieuwe gevangenis van Dendermonde wordt 41.000 vierkante meter groot en er zal plaats zijn voor 444 gevangenen. Dat zijn er 100 meer dan de gevangenis van Beveren. De nieuwe gevangenis van Dendermonde is bijna een exacte kopie van die in Beveren. Beide gevangenissen werden jaren geleden dan ook op hetzelfde moment besteld. Maar terwijl de gevangenis van Beveren er al 6 jaar staat, kunnen ze nu pas beginnen aan de gevangenis van Dendermonde. “Het was lang onduidelijk of de gevangenis er wel zou komen”, zegt schepen Marius Meremans (N-VA). “Er is veel juridisch getouwtrek geweest. Maar we hebben volgehouden. We hebben helaas ook pech gehad dat er heel wat protest is geweest. Daardoor hebben we veel geld en tijd verloren.  Maar we zijn blij dat we eindelijk kunnen bouwen.”   

Prefab

“Het wordt een compact gebouw”, zegt architect John Eyers. “Daardoor is er minder personeel nodig voor onderhoud en toezicht. Binnen de 2 jaar moet de nieuwe gevangenis  klaar zijn. En dat zal zeker lukken omdat alles geprefabriceerd is. Er wordt gewerkt met prefab-betonelementen waar de leidingen al in verwerkt zijn. Dat betekent dat er op de werf zelf minder moet gebeuren. En het is ook veiliger, omdat gevangenen niet aan de leidingen kunnen komen.”

Versleten

“De huidige gevangenis is helemaal versleten”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Ze dateert uit 1863, en voldoet niet meer aan de hedendaagse normen voor gevangenen en personeelsleden. Voor de medewerkers is het echt moeilijk om daar hun werk te kunnen doen. Zij vragen me al heel lang wanneer er een nieuwe gevangenis zou komen.”

Minister van justitie Koen Geens (CD&V) : “Ik weet het nog heel goed : toen ik minister van justitie werd, hadden mijn voorgangers het eigenlijk al opgegeven. Er werd zelfs gekeken naar Aalst of Oostende als alternatief. Maar we hebben het dossier toen herbekeken, en het is gelukt. En de nieuwe gevangenis is dringend nodig, want als je een nieuwe gevangenis plant, dan stopt het onderhoud aan de oude gevangenis. En die is ondertussen helemaal versleten.”

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen