Britse parlement keurt omstreden brexitwet van premier Johnson goed

Het Britse parlement heeft een omstreden wet goedgekeurd die premier Boris Johnson toelaat het uittredingsverdrag met de Europese Unie eenzijdig te herzien. En dat is in strijd met het internationaal recht.

Het was toch vrij ongezien, toen de Britse premier begin deze maand een wetsvoorstel op tafel legde dat een deel van het uitstapakkoord met de Europese Unie wil terugdraaien. Concreet gaat het om de oplossing rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, mocht er uiteindelijk een brexit komen zonder handelsakkoord. Omdat Noord-Ierland - dat bij het Verenigd Koninkrijk hoort - grenst aan Ierland - een EU-lidstaat - was er met de EU afgesproken dat er in Noord-Ierland andere regels over handel zouden gelden.

Johnson wil niet dat Noord-Ierland gaat afwijken van de rest van het Verenigd Koninkrijk en vreest een scheuring. En dus kwam hij met zijn wetsvoorstel, dat twee weken geleden bij een eerste lezing al werd goedgekeurd. Ondanks waarschuwingen van Europa ging het Lagerhuis met 340 tegen 256 stemmen akkoord.

Internationaal recht

De premier had de afgelopen tijd toezeggingen gedaan aan kritische Conservatieve partijgenoten om ze over de streep te trekken. Een deel vindt namelijk dat de regering in Londen geen internationaal recht mag schenden.

De vijf nog levende voormalige premiers van het Verenigd Koninkrijk - John Major, Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron en Theresa May - hadden zich uitgesproken tegen het wetsvoorstel.

Wat de gevolgen zijn voor de brexit, is nog niet duidelijk. De wet moet nu nog worden gestemd in het Hogerhuis. Ondertussen onderhandelen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog steeds over een handelsakkoord. Als dat akkoord er komt tegen eind oktober, is er geen speciale oplossing nodig voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Het is niet duidelijk wat er gebeurt als er geen akkoord komt. 

Meest gelezen