Brasserie Lizzie's Sluis

Brugse restaurantuitbater in Sluis over strengere Nederlandse maatregelen: “Ramp, want moeten personeel blijven betalen”

Omdat het aantal besmettingen er oploopt, nemen ze in Nederland strengere maatregelen. Onder andere de cafés en restaurants moeten om 22.00 uur leeg zijn en er mogen maar 30 klanten binnen. “Een lelijke streep door de rekening”, zegt Liesbeth Van Os uit Dudzele. Zij baat brasserie Lizzie’s uit in Sluis.

Van Os had de verstrenging niet zien aankomen: “Er werd veel over gepraat, maar we hadden niet verwacht dat ze nog eens strenger gingen worden. Want het ging er hier al zo strikt aan toe. In de provincie Zeeland is het aantal besmettingen toegenomen, maar dat is vooral over het water. Maar in Zeeuws-Vlaanderen is het veel minder en bij ons hier in Sluis is er zelfs geen enkele besmetting!”

Geen vangnet

Klanten mogen maar tot 21.00 uur binnen en het maximum aantal is nu op 30 gelegd, op het terras buiten op 40. “30 is heel weinig”, zegt Van Os, "want het systeem van technische werkloosheid bestaat hier niet. Wij moeten dus al onze koks en kelners blijven betalen. Gelukkig zijn we een dagzaak en worden we ’s avonds niet getroffen.”

Van Os vindt dat het er al streng genoeg aan toe ging: “Mondmaskers moet je enkel op de bus dragen. Maar de maatregelen voor restaurants werden heel streng gecontroleerd. Elke dag kwamen ze langs. Er moest anderhalve meter tussen elke klant kunnen zijn en je mocht maar maximum met 4 aan een tafel.”

De Brugse vreest ook dat de Belgische klanten nu gaan wegblijven. “Veel Vlamingen gaan banger zijn om naar Nederland te komen. Terwijl het hier eigenlijk veiliger is dan op veel plekken in Vlaanderen.”

Meest gelezen