Radio 2

Brusselse horeca vroeger dicht: "Twee uur eerder sluiten gaat niet veel oplossen" 

De cafés in het hele Brusselse Gewest moesten hun deuren vanaf maandagavond sluiten om 23 uur. De coronamaatregelen zijn er verscherpt nadat het aantal besmettingen er spectaculair steeg. Klanten reageren meestal begripvol, maar voor de uitbaters liggen de kaarten anders.

Het vroegere sluitingsuur is één van de nieuwe maatregelen om te helpen voorkomen dat het aantal coronabesmettingen nog meer stijgt in Brussel. Cafés en nachtwinkels moeten sluiten om 23 uur. De meeste klanten hebben begrip voor de maatregel: "Het is maandag, morgen moet ik gaan werken, dus het is nog niet zo slecht dat cafés vroeger dichtgaan", grapt een bezoeker van een café. "Mij stoort het niet dat de cafés vroeger dichtgaan omdat ik in de week moet werken, maar in het weekend kan ik me voorstellen dat dat niet zo leuk is als je hier in de buurt woont", zegt weer iemand anders. Andere reacties van klanten gaan van "we begrijpen het wel" tot "het is heel spijtig".

Het is pijnlijk als je een dag moet afgeven aan sluitingsuren terwijl je maar 50 procent van je omzet draait

Filip, uitbater café Monk

Voor de uitbaters van een horecazaak in het Brusselse Gewest is het een minder goeie zaak: "Alles is rustig verlopen, maar blij zijn we er natuurlijk niet mee en dat zal financiële gevolgen hebben. Ik begrijp wel dat de cijfers stijgen, maar ik denk niet dat door onze zaak twee uur eerder te sluiten, dat dat veel gaat oplossen", zegt uitbater Waldo van café Merlo op de Vismarkt.

"Om 23 uur komen er vaak nog mensen binnen en dan kunnen we nog een beetje verdienen, maar nu wordt het vrij moeilijk. En dat vind ik heel jammer", is de reactie van uitbater Arne van café Bizon. Zaakvoerder Filip van café Monk meent: "Het is pijnlijk als je een dag moet afgeven aan sluitingsuren terwijl je maar 50 procent van je omzet draait".

Bekijk: BRUZZ ging kijken op de eerste nacht waar de coronamaatregelen van kracht waren:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen