© Jonas Gilles/Reporters

Groot onderzoek naar drugssmokkel: onder meer (veroordeelde) ex-rijkswachtbaas en Aquino-broer opgepakt

In een groot onderzoek naar cocaïnesmokkel heeft de politie onder meer een ex-rijkswachtbaas en een van de Aquino-broers opgepakt. In het onderzoek viel de politie binnen op verschillende adressen in ons land, vooral in de provincie Limburg. Dat wordt bevestigd aan onze redactie. 

Het onderzoek naar de grootschalige cocaïnesmokkel ging eind 2019 van start, nadat er in de haven van Antwerpen een lading van 3.000 kilogram cocaïne onderschept werd. De politie probeerde sindsdien het netwerk van drugscriminelen in kaart te brengen. 

Gisteren is de politie dan binnengevallen op tientallen plaatsen in ons land, maar vooral in Limburg. Daarbij kon een tiental verdachten opgepakt worden, niet alleen de leiders van de bende, maar ook verdachten die zorgden voor de logistiek of voor het witwassen van het geld. Bij de huiszoekingen werden ook enkele 100.000en euro's in beslag genomen. 

Geen onbekenden voor het gerecht

Spilfiguur in het hele verhaal lijkt Willy Van Mechelen en dat is allesbehalve een onbekende voor het gerecht. De intussen 77-jarige Van Mechelen was een ex-rijkswachter en stond ooit zelf aan het hoofd van de drugssectie van de Antwerpse BOB. Maar er is meer: hij werd eerder al eens veroordeeld voor internationale drugshandel. In 2002 werd hij door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld tot 5 jaar cel wegens internationale drugshandel, maar hij slaagde erin om door de mazen van het politienet te glippen. Pas in 2011 kon hij gevat worden in Nederland, waar hij ondergedoken leefde. 

Ook bij de naam "Aquino" gaat er misschien een belletje rinkelen. Verschillende leden van de beruchte Limburgse familie werden al eerder veroordeeld tot celstraffen voor drugssmokkel. 

Enkele verdachten zouden ook een link hebben met motorbende Bandidos en er werd ook een advocaat opgepakt. 

Het is niet uitgesloten dat er in de komende dagen nog meer acties volgen. Het federaal parket zal pas later deze week communiceren over de zaak.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen