Hoe is het met jouw kennis van onze dialecten gesteld? Ontdek het in deze quiz

Vandaag lanceren de Universiteit Gent en het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten. Die verzamelt meer dan 200.000 woorden uit Vlaanderen, Brabant en Limburg en plaatst die meteen ook op een kaart. Benieuwd hoe het met jouw kennis van dialecten is gesteld? Speel dan hieronder onze quiz.

Dialecten, streektalen of lokale tongvallen: Vlaanderen bulkt ervan. Meestal vloeien ze voort uit de volkstaal van het graafschap Vlaanderen, het hertogdom Brabant en het graafschap Loon (Limburg) uit de middeleeuwen die vandaag samen het Vlaams Gewest vormen.

Voor elk van deze historische gebieden en bijhorende dialecten bestaan al langer naslagwerken, respectievelijk het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD), het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (WBD) en het Woordenboek van de Limburgse Dialecten (WLD). De vakgroep Taalkunde-Nederlandse van de UGent en het INT hebben die nu samengevoegd in de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten.

Die databank staat sinds vandaag online en bevat meer dan 200.000 dialectwoorden. Hij is nog niet volledig en wordt de komende maanden voort aangevuld, maar nu al kan je allerlei termen naar keuze ingeven om te zien hoe mensen die her en der in Vlaanderen noemen. Tegelijk kan je voor elke term een kaart opvragen die de geografische spreiding van alle mogelijke dialectwoorden in een oogopslag duidelijk maakt.

Benieuwd hoe het met jouw kennis van dialecten is gesteld? Speel dan hieronder onze quiz op basis van de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten:

Meest gelezen