Verwendung weltweit, usage worldwide

Daten terwijl we afstand moeten houden? "Slow dating komt op, beseffen nu hoe belangrijk liefde is"

Nieuwe mensen leren kennen en daten, het is niet evident in een tijd waarin we afstand moeten houden en moeten tellen met hoeveel mensen we nauw contact hebben. Daarover getuigen enkele singles in "Vandaag" op Eén. Maar dat hoeft niet enkel negatief te zijn, zegt seksuologe Lotte Vanwezemael. "Slow daten komt op. We beseffen nu pas hoe belangrijk liefde is."

Volgens de jongerenenquête van Humo zou 74 procent van de jongeren niet meer gedatet hebben sinds maart, het begin van de lockdown in ons land. Hoewel er ondertussen al heel wat versoepelingen zijn, voelen veel mensen nog steeds een drempel om af te spreken met nieuwe mensen. 

Onder hen ook Ketnet-wrapper én single Gloria Monserez. "Normaal kom ik geregeld nieuwe mensen tegen op café. Je raakt aan de praat en je spreekt eens af. Dat gaat vanzelf. Nu is dat veel moeilijker, aangezien iedereen aan zijn eigen tafel moet blijven zitten. Ik mis het echt om nieuwe mensen te ontmoeten en écht contact te hebben. Je kan wel daten online, maar dat is voor mij niet hetzelfde."

De Ketnet-wrapper is niet alleen. "Vandaag" verzamelde enkele getuigenissen. Bekijk ze hieronder en lees voort onder de video. 

Videospeler inladen...

"Je komt inderdaad niet meer snel iemand spontaan tegen", zegt seksuologe Lotte Vanwezemael. "Datingapps, -websites en -bureaus doen het wel goed in deze tijden. Niet enkel bij jongeren, trouwens. Het concept van slow dating komt op. Singles investeren veel meer tijd in het beter leren kennen van één persoon. Het is eigenlijk een stapje terug: niet met veel mensen afspreken, maar meer focus op kwaliteit."

En toch wordt er soms ook overgegaan tot écht afspreken, ook in deze tijden. "Maar die persoon zit dan ook in je bubble en dus moet je een plaatsje - voor een vriend of familielid - opgeven daarvoor. Je moet dus echt wel zeker weten of je die persoon wil zien en ermee wil afspreken." 

Een knipoog of een fijne opmerking: die dingen kunnen allemaal vanop afstand. 

Hoewel: je kan ook daten "op een veilige afstand". "Een knipoog of een fijne opmerking: die dingen kunnen allemaal nog. Enkel de subtiele aanraking valt weg. Voor veel mensen is het misschien ook ergens een voordeel. Moet ik nu een kus geven op de wang of op de mond bij het afscheid nemen? Na de hoeveelste date gaan we over tot seks? Die vragen stellen zich nu minder."

"Of corona de liefde heeft kapotgemaakt? Dat denk ik niet", besluit de seksuologe. "Ik denk wel dat we nu pas beseffen hoe belangrijk liefde en geborgenheid is."

Bekijk hier het volledige gesprek in "Vandaag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen