Nieuwe coronaregels, verplichte reddingsstrook in file en hogere sociale energietarieven: dit verandert er op 1 oktober

Vanaf oktober veranderen er weer een heleboel dingen. En het zal je misschien niet verbazen, maar veel veranderingen hebben te maken met de coronacrisis. Zo gaan de nieuwe coronaregels van kracht en zullen er minder Thalystreinen zijn. Maar er komt ook een verplichte reddingsstrook tijdens files en de sociale energietarieven stijgen weer. Ontdek alle veranderingen in dit overzicht. 

Nieuwe coronaregels

Op de Veiligheidsraad iets meer dan een week geleden, kondigde premier Sophie Wilmès (MR) een hele reeks versoepelingen aan. Die gaan van kracht op 1 oktober. 

Zo verdwijnt het zogenoemde concept van de bubbel van 5, al blijft het advies om het aantal nauwe contacten tot een minimum te beperken wel overeind. Maar vanaf 1 oktober mag iedereen in principe met maximaal 5 personen per maand nauw contact hebben, huisgenoten buiten beschouwing gelaten. Al ging Wilmès een dag na de persconferentie wel wat op de rem staan. "De kans is groot dat er op korte termijn meer beperkingen komen", zei ze toen. 

Ook voor evenementen worden er vanaf nu andere regels opgelegd en wordt er een onderscheid gemaakt tussen evenementen die je zelf organiseert en professioneel georganiseerde evenementen.

En ook de mondmaskerregels worden versoepeld. Mondmaskers blijven belangrijk, klonk het bij Wilmès, maar ze zijn niet overal even nuttig. Dus moet je ze vanaf nu in open lucht alleen nog verplicht dragen op drukke plaatsen en als de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. In gesloten ruimtes blijven de regels zoals ze zijn, in winkels, op de bus of de trein of in de bioscoop zal je dus nog altijd een mondmasker moeten dragen. 

Vanaf 1 oktober moet je ook maar 7 dagen in quarantaine, tot nu toe was dat 14 dagen. Daar zijn wel voorwaarden aan gekoppeld: je moet drie dagen symptoomvrij zijn en de uitslag van de test moet aan het einde van de week negatief zijn. Ook als je nauw contact gehad hebt met een coronapatiënt moet je 7 dagen in quarantaine. Op dag 5 moet je dan een test afleggen, als die positief is, wordt de quarantaine met nog eens een week verlengd. 

Barometer voor luchtwegklachten

Gezondheidsinstituut Sciensano lanceert vanaf 1 oktober een nieuwe COVID-19-barometer. Let wel: het gaat hier niet over de barometer die de evolutie van de epidemie in kaart moet brengen en waaraan er specifieke maatregelen gekoppeld kunnen worden. Het is wél een meetinstrument waarmee de consultaties van huisartsen voor luchtwegklachten in kaart gebracht worden. 

Het project loopt in samenwerking met het RIZIV en met de huisartsenverenigingen Domus Medica en SSMG. "De gegevens worden bij elke arts in het land opgevraagd, waardoor we dus ook heel snel lokale brandhaarden en toenames kunnen ontdekken", klinkt het bij Roel Van Giel van Domus Medica. 

Daar is de nieuwe reddingsstrook

Vanaf 1 oktober moet je, zodra je in een file belandt, altijd een reddingsstrook openlaten voor de hulpdiensten. Voertuigen op de linkerrijstrook moeten uiterst links gaan staan en al de rest zoveel mogelijk naar rechts.

Door de maatregel moeten de hulpdiensten vlotter door kunnen, zelfs als er file is. 

Sociale energietarieven stijgen opnieuw

De sociale tarieven voor energie gaan op 1 oktober weer de hoogte in, na de forse daling het afgelopen kwartaal. Het sociaal tarief voor elektriciteit stijgt vanaf volgende maand met ongeveer 2,5 procent (enkelvoudige en tweevoudige tarieven) en dat van aardgas wordt zelfs 15 procent duurder, zo bepaalde de energiewaakhond CREG.

Sociale tarieven zijn de laagste tarieven op de markt. Ze zijn bedoeld voor mensen of gezinnen die mogen gebruik maken van bepaalde tegemoetkomingen - denk aan mensen met een handicap of mensen die een leefloon krijgen. In heel het land gaat het om vele tienduizenden gezinnen: ongeveer een tiende van de huishoudens krijgt een sociaal tarief. 

Elk kwartaal worden de tarieven vastgelegd, daardoor kunnen prijsschommelingen goed gevolgd worden. Na de sterke daling in juli is het geen verrassing dat de prijzen nu opnieuw stijgen. De marktprijs gaat immers ook opnieuw omhoog. 

Gedetineerden kunnen nu een klacht indienen tegen hun gevangenisdirecteur

Vanaf 1 oktober kunnen gedetineerden in ons land klacht indienen tegen een beslissing (of net de weigering om een beslissing te nemen) van de gevangenisdirecteur. Enkele voorbeelden?  Een tuchtsanctie of een fouille op het lichaam waar de gevangene het niet mee eens is of een bezoek dat geweigerd wordt. 

Radio 2

In elke gevangenis is er daarom een aparte commissie, bemand door vrijwilligers. Die commissie zal de klachten behandelen. 

België werd al verschillende keren veroordeeld voor de manier waarop gedetineerden behandeld worden: dat er geen interne beroepsprocedure is voor beslissingen van de directie was daarbij al meermaals een argument.

Minder Thalystreinen

Spoorwegmaatschappij Thalys snoeit verder in haar aanbod. Vanaf 1 oktober zal maar 40 procent van het normale aanbod beschikbaar zijn. Tot nu toe werd 55 tot 60 procent van de normale dienstverlening aangeboden.

Die beslissing heeft alles te maken met de coronacrisis. Omdat ons land verschillende gebieden in Europa intussen "code rood" gegeven heeft, mogen Belgen daar niet meer naartoe reizen. Daardoor daalde het aantal reizigers stevig en heeft Thalys nu beslist om te snoeien in haar aanbod. 

Concreet zullen er vanaf 1 oktober nog zo'n 8 treinen heen en terug rijden tussen Brussel en Parijs, 5 treinen heen en weer tussen Brussel en Nederland en 2 treinen heen en weer tussen Brussel en Duitsland. De lowcostverbindingen onder de merknaam IZY blijven behouden: een heen- en terugreis op maandag, vrijdag, zaterdag en zondag.

Meest gelezen