Sociale media

Jongeren zijn verknocht aan sociale media. Maar waarom zijn ze zo populair? En wat verklaart hun aantrekkingskracht? Met deze EDUbox duiken leerlingen achter de schermen van sociale media.

Snapchat, TikTok, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, Pinterest: de sociale media op onze smartphone zijn niet meer te tellen. Bovendien spenderen we er soms uren aan, zonder het te beseffen. Maar hoe komt het eigenlijk dat we steeds weer terugkeren?

Starten doet deze EDUbox met enkele experimenten die moeten aantonen dat onze hersenen niet altijd feilloos werken. De makers van sociale media maken hier namelijk graag gebruik van. Door middel van technieken en trucjes proberen ze onze aandacht vast te houden. 

De EDUbox Sociale media is een kant-en-klaar lespakket waarin leerlingen dieper ingaan op deze mechanismen. Ze komen ook meer te weten over de impact van sociale media op lichaam en geest én welke beweringen daarover feit of fabel zijn. Door de achterliggende principes te leren kennen, leren ze zichzelf weerbaarder op te stellen. 

De EDUbox bevat een stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Hij is ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal. Daarin helpt journalist Bram Vandeputte de leerlingen bijvoorbeeld bij het begrijpen van de mechanismen. En KLAAR-gezicht Louise Hoedt sluit de box af met enkele nuttige tips & tricks om smartphonegebruik in de hand te houden. Voor leerkrachten is er een handleiding voorzien op Medium

Hoe kan je deze EDUbox gebruiken?

Ga naar de catalogus op de website van EDUbox om de EDUbox Sociale media te bestellen en gebruiken. Hij is beschikbaar als:

Bekijk hieronder de trailer:

Videospeler inladen...

Bijkomende info

Je kan de handleiding voor leerkrachten voor deze EDUbox terugvinden op het Medium-kanaal van EDUbox. 

Deze EDUbox is tot stand gekomen door een samenwerking van VRT NWS met MediawijsWAT WAT en Pimento.

Wat is EDUbox?

EDUbox is een educatief concept van VRT NWS om jongeren te laten kennismaken met één bepaald maatschappelijk thema. Elke EDUbox informeert, inspireert en stimuleert om zelf met het onderwerp aan de slag te gaan. 

Deze kant-en-klare lespakketten zijn normaal voorzien voor gebruik in de klas. Leerlingen of studenten werken in kleine groepjes met fiches, in de vorm van een fysieke doos of een interactieve website. Deze fiches bevatten een stukje theorie, praktijkoefeningen en opdrachten. Ze zijn ook gekoppeld aan een uitgebreid digitaal luik met audiovisueel materiaal.

De fysieke box blijft bestaan, maar we zetten voortaan ook in op de digitale component, door de ontwikkeling van een interactieve onlineles die leerlingen individueel kunnen volgen.

Voor de leerkrachten is de EDUbox niet alleen een leermiddel om te werken aan specifieke eindtermen. Met deze educatieve tool bereiken ze ook verschillende leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende doelen. Zo is de EDUbox Sociale media gelinkt aan enkele sleutelcompetenties zoals digitale competentie, mediawijsheid en sociaal-relationele competenties.

Blijf op de hoogte

Een overzicht van alle bestaande EDUboxen vind je hier. Je kan op die plek ook alle verschenen EDUboxen bestellen of downloaden. Voor meer informatie kan je ons mailen op edubox@vrtnws.be

Wil je weten wanneer nieuwe EDUboxen verschijnen, of op de hoogte blijven over toekomstige uitgaven? Schrijf je dan zeker in op de nieuwsbrief Onderwijs.  

Meest gelezen