Inventaris onroerend erfgoed

Eendenkooi van Meetkerke wordt beschermd monument: “Ze zou al vanuit de middeleeuwen zijn”

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) beschermt de eendenkooi van Meetkerke in Zuienkerke definitief als monument. Het is een jaagtechniek op watervogels vanaf de middeleeuwen. Die van Meetkerke is een van de weinige overgebleven kooien in België en was al zeker in de 16de eeuw in gebruik.

Het is een bepaald type van kooi waarvan er maar enkele nog bestaan in Nederland, één in Tsjechië en één in Meetkerke. Er zijn sterke aanwijzingen dat het jagen met eendenkooien in Vlaanderen is uitgevonden. “De oudste expliciete vermelding van de eendenkooi van Meetkerke gaat terug tot 1554, maar de oorsprong van de constructie kan ouder zijn en opklimmen tot de middeleeuwen. Op dezelfde locatie is er een duidelijk verband met een zwanenhouderij of zogenaamde Zwanerie, al vermeld in 1525”, zegt minister Diependaele.

Hulp van een hondje

Romain Van Belle uit Zuienkerke weet hoe zo’n kooi werkte. “Het was een aangelegde vierkante vijver met in elke hoek een vangpijp. Ze voederden tamme eenden om de wilde eenden te lokken in de pijp. Op de zijkant van die pijp, was er een loopplank waarvoor ze een hondje gebruikten. Eentje die goed kon kwispelen. De kooier mochten ze niet zien, want dan zouden ze schrikken. In de vangpijp was er een bocht, daar dreef het hondje de eenden op. Op het einde van de pijp was er een zak vastgemaakt om ze te vangen”, legt Van Belle gedreven uit.

Er werd volgens hem veel geld mee verdiend. “Als je weet dat een bouwvakker toen 6 uur moest werken voor zo’n wilde eend. Er werd ook niet te veel ruchtbaarheid aan gegeven, want er werd heel veel gevangen”, zegt Van Belle.

Verboden

De eendenkooi van Meetkerke is meerdere keren heringericht, onder meer in 1957 op initiatief van huurder graaf Léon Lippens, die naast jagen een passie had voor watervogels. In de periode 1956 - 1964 heeft hij de eendenkooi ingericht als vogelringstation.

In 1972 verbood hij deze jaagtechniek. In 2002 werd de eendenkooi eigendom van de Vlaamse overheid. Een laatste herinrichting en herwaardering werd gerealiseerd in 2008 waarbij één vangpijp werd gereconstrueerd.

Meest gelezen