Emir van Koeweit (91) is overleden

De emir van Koeweit, sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah is overleden. Dat heeft de staatstelevisie bekendgemaakt. Al-Sabah was sinds 2006 aan de macht. Maar al 50 jaar domineerde hij het buitenlandse beleid van de rijke mini-staat. De man werd 91. 

Al-Sabah kwam aan de macht in 2006, na de dood van de vorige emir. Eerst kwam de toenmalige kroonprins sheikh Saad al-Sabah even aan de macht. Maar hij werd ziek en was niet meer in staat om het roer over te nemen. Het parlement oordeelde dat sjeik Saad moest worden vervangen door sjeik Sabah die toen nog premier was. Het was de eerste keer in de geschiedenis van Koeweit en de Golf dat een leider door een (zacht) democratisch proces aan de macht kwam.

Al-Sabah was de laatste jaren een verzoeningsfiguur in de regio. Hij probeerde (zonder succes) te bemiddelen tussen Saudi-Arabië en Qatar, die in een zwaar diplomatiek conflict verwikkeld zijn. Eerder nam hij serieuze stappen richting normalisatie met Irak, het land dat Koeweit in 1990 binnenviel met de tweede Golfoorlog als gevolg.

Tegelijk worstelde de emir de afgelopen jaren met interne politieke problemen. Zo kwamen bijvoorbeeld in Koeweit betogers op straat tijdens de Arabische lente in 2011. De betogers eisten toen politieke en economische hervormingen. Maar velen waren ook staatloze Koeweiti's, die de nationaliteit van het land eisten.

Afgelopen juli werd de emir plots ziek. Hij werd meteen geopereerd zonder communicatie van de overheid over zijn medische toestand. Kort daarna werd al-Sabah met een Amerikaans vliegend hospitaal naar Rochester in Minnesota overgevlogen voor behandeling.

Volgens de grondwet moet Sabah worden opgevolgd door zijn halfbroer, kroonprins sjeik Nawaf al-Ahmad al-Jaber al-Sabah.

Meest gelezen