Druk in dierenasiel Tienen: "Voor dieren gekocht tijdens lockdown, kan nu niet meer worden gezorgd" 

In Tienen worden opvallend veel dieren binnengebracht in het dierenasiel. Het gaat om dieren die in beslag genomen zijn na verwaarlozing. Maar ook om honden en katten die tijdens de coronacrisis in het voorjaar zijn aangekocht, en waar mensen nu geen tijd meer voor hebben. 

"Het is hier zeer druk", vertelt Sébastien Tonneus van de vzw dierenasiel Tienen. "Zowel bij de honden als de katten is het bijna constant volzet. Als er een dier geadopteerd wordt, staat er al meteen een volgende hond of kat klaar om het asiel binnen te komen. En we schuwen ook moeilijke katten en honden niet, terwijl andere asielen vaker de richtlijn hebben dat als er bijtincidenten geweest zijn, ze de hond liever niet willen. We hebben in het verleden al vaker succes gehad met het plaatsen van moeilijkere dieren."

Dieren tijdens de lockdown

Er zijn twee redenen waarom het zo druk is in het Tiense asiel. "We zien een verhoging van inbeslagnames van dieren in onze regio, zegt Sébastien. "Vaak zijn dat verwaarloosde dieren die hier terechtkomen. En anderzijds zien we dat er ook veel jonge dieren binnengebracht worden. Dat zijn meestal honden of katten die mensen gekocht hebben in het voorjaar tijdens de lockdown, mensen die toen een huisdier wilden als gezelschap. Maar die dieren zijn ondertussen groter geworden en mensen gaan opnieuw werken, en dan gaan ze bij asielen aankloppen. In die zin houden we ons hart vast voor de rest van het jaar."

Geld inzamelen

Door de drukte is er plaats te kort bij het asiel van Tienen. "Daarom gaan we op korte termijn rennen renoveren en op lange termijn willen we onze capaciteit verhogen. Financieel is dat natuurlijk niet te onderschatten. Onze jaarlijkse activiteiten om geld in te zamelen konden deze zomer niet doorgaan. Maar er loopt nu wel een benefietactie van Bart en Dominique, twee mensen uit de buurt. En dat doet heel veel, want elke cent telt."

Meest gelezen