Gents toerisme lijdt onder coronacrisis: "Er kwamen 75 procent minder bezoekers naar Gravensteen"

Het toerisme in Gent heeft zwaar geleden onder de coronacrisis. Zo is het aantal bezoekers over het algemeen gedaald met 40 procent, in het Gentse Gravensteen daalde het aantal bezoekers zelfs met 75 procent. 

De bezoekerscijfers van de Gentse musea en historische huizen in de stad zijn er deze zomervakantie op achteruit gegaan in vergelijking met de vorige jaren. Het dieptepunt was te merken aan het einde van juli en begin augustus toen de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt werden. “Nadien kwam er wel een herstel in de cijfers”, zegt schepen Sami Souguir (Open VLD). “Maar over het algemeen is er toch een daling van 40 procent.”

Meer bezoekers voor Design Museum

“Het is eigenlijk moeilijk om een vergelijking te maken met de voorgaande zomers”, gaat Souguir verder. “De cijfers zijn onder meer afhankelijk van de programmering. Er is inderdaad een algemene daling van 40 procent in de Gentse musea, maar Design Museum Gent doet het dan weer beter dan de voorgaande jaren. Daar zien we een stijging van 12 procent door de tentoonstelling “Kleureyck”. Al is die 12 procent toch minder dan gehoopt.”

Het Gravensteen

“Het Gravensteen kent de grootste terugval”, zegt Souguir nog. “We ontvangen daar nog maar 25 tot 30 procent van het normale aantal bezoekers. Dat wil dus zeggen dat er een terugval is van zo’n 75 procent. Zowel het wegvallen van het internationale toerisme als de beperkte capaciteit van toegelaten bezoekers speelt hierbij een rol.”

kasto80

Meest gelezen