Pixabay

Gent strijdt tegen voedselverspilling: "Een gezin smijt 88 kilogram eten per jaar weg"

De stad Gent is sinds 2013 voortrekker in de strijd tegen voedselverspilling. Het bewijs daarvan zien we in initiatieven zoals Too Good To Go, het Restorestje van Gent en garde, Foodsavers Gent, Wonky en het Food Pilot-project van ILVO. Een Vlaams gezin gooit gemakkelijk ieder jaar ongeveer 88 kilogram eten weg, terwijl een groot deel daarvan eigenlijk gewoon nog te eten is. 

Het is de allereerste internationale dag tegen voedselverspilling. De aandacht voor het probleem is nodig want de cijfers zijn niet zo denderend. Vlaamse gezinnen zouden samen ongeveer 240 miljoen kilogram voedsel weggooien. Omgerekend gooit 1 gezin ongeveer 88 kilogram eten weg dat vaak nog perfect kan opgegeten worden. De stad Gent vindt duurzaamheid belangrijk en is de eerste stad in Vlaanderen die zich zo opvallend inzet tegen voedselverspilling. 

Er zijn al bijna 3 miljoen maaltijden gered van de vuilnisbak
Laurine Poortmans van Too Good To Go

De stad wil haar inwoners bewust maken van het probleem en heeft de afgelopen jaren verschillende initiatieven uit de grond gestampt: er is de app Too Good To Go, het Restorestje van Gent en garde, het Food Pilot-project van ILVO, maar ook minder bekende initiatieven zoals Wonky, Buurtfruit van Velt vzw en het distributieplatform Foodsavers Gent in samenwerking met het OCMW. Veel van deze projecten kregen zelfs een Food Waste Award.

Te goed om weg te gooien

Laurine Poortmans van Too Good To Go: "Wij hebben een app ontwikkeld waarmee je onverkochte porties en producten kan 'redden' van restaurants, bakkerijen, traiteurs en supermarkten in jouw buurt", legt Laurine uit aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. De Gentse start up volgde 2 jaar geleden het Deense voorbeeld. "We bestaan al in 14 landen zoals Polen en Zwitserland. Vandaag wordt de app ook in de Verenigde Staten gelanceerd", zegt Laurine trots. Giganten zoals Carrefour en Ikea doen ook mee met het initiatief. "We werken al met meer dan 3.000 handelaars in België zelf. We hebben meer dan 1 miljoen gebruikers op de app en ondertussen zijn bijna 3 miljoen maaltijden gered van de vuilnisbak."

Voedselstrategie

'Gent en garde' kreeg zelfs de Klimaatprijs: "Een hele grote erkenning voor de Stad Gent en voor onze voedselstrategie", zegt Lieta Goethijn van Gent en garde. "Vooral het feit dat een internationale organisatie onze rol daarin erkent, was wel heel speciaal. Gent was de eerste stad in Vlaanderen die begonnen is met voedselbeleid op de agenda te zetten. Meer en meer steden volgen nu ook."

Er is veel verontwaardiging bij mensen over de manier waarop we met ons eten omgaan

Lieta Goethijn van Gent en garde

Een concreet voorbeeld is het Restorestje dat Gent en garde samen met Test Aankoop ontwikkelde. Het gaat om een doosje om restjes na een restaurantbezoek mee naar huis te kunnen nemen. "Er zijn 187 Gentse restaurants die dit aanbieden. Dat doosje is een vaste waarde geworden want er zijn al ongeveer 67.000 daarvan verspreid." Gent en garde wil zich, naast de bewustmaking van gewone burgers, ook richten op minder voedselverspilling in scholen, grootkeukens en zorginstellingen. 

Niet perfecte groenten en fruit

Het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek in Melle, onderzoekt samen met Flanders' FOOD manieren om voedsel te hergebruiken. Dat deed het al eerder met een project waarbij van grote overschotten komkommer drankjes werden gemaakt. "We onderzoeken al 10 jaar hoe we voedsel anders kunnen verwerken", zegt Nathalie Bernaert van het ILVO-onderzoeksteam. 

1.500 kilogram niet-perfecte bramen en frambozen, en 2.500 kilogram aardbeien, worden per week vernietigd of aan heel lage prijzen verkocht

Nathalie Bernaert van ILVO

"Vooral voedselverlies in de landbouw -en voedingssector, en in de retail, trekt onze aandacht. Bijvoorbeeld bramen en frambozen die net iets te klein of te groot zijn en niet meer kunnen verkocht worden. Het gaat dan om 1.500 kilogram per week. Bij aardbeien gaat het zelfs om 2.500 kilogram per week dat weggegooid wordt of aan heel lage prijzen wordt verkocht. We bekijken dan of we daar sappen van kunnen maken, en of we die kunnen verwerken in sportgels of andere producten. We willen die een langere houdbaarheid kunnen geven, want die bederven vrij snel."

kasto80

Meest gelezen