Nieuwe gouverneur Vlaams-Brabant geeft zijn eerste speech voor de provincieraad: "Ik wil een bemiddelaar zijn"

Gouverneur Jan Spooren heeft vanmiddag zijn eerste toespraak gehouden voor de provincieraad. Spooren is de nieuwe gouverneur van Vlaams-Brabant sinds 1 september. Uit zijn eerste speech blijkt dat hij vooral een rol wil spelen als bemiddelaar.

"Een van de belangrijkste taken voor een gouverneur is bemiddelen", zegt Jan Spooren. "Maar als je wil bemiddelen met politieke actoren moet je politiek neutraal zijn. Ik ben parlementslid geweest voor N-VA en zeven jaar burgemeester in Tervuren. Dus ik zal moeten bewijzen dat ik politiek neutraal kan zijn. Maar mensen die mij kennen weten dat ik altijd over de grenzen van politieke partijen heen kijk."

Ik geloof heel erg in de kracht van de gemeenten

De nieuwe gouverneur wil ook de rol van de gemeentebesturen versterken. "Ik geloof heel erg in de kracht van de gemeenten. Zij staan het dichtst bij de bevolking, ze weten wat er leeft. Ik heb dat ervaren toen ik burgemeester was. Om die rol van gemeenten te vergroten, moet je hun bestuurskracht versterken. Dat kan door de fusie van gemeenten, maar dat moet dan wel altijd een win-win situatie zijn. Een andere manier is regiovorming. Dat betekent dat gemeenten samen initatieven nemen waar de burgemeester de spilfiguur is."

Maatregelen op maat van elke gemeente

Wat de coronacrisis betreft, vindt Spooren het belangrijk om maatregelen in te voeren op maat van elke gemeente. "Sommige maatregelen werken niet in àlle gemeenten of zijn niet nodig in bepaalde gemeenten. Daarom is het zo belangrijk dat burgemeesters met hun lokale crisiscel de situatie analyseren en regels invoeren op hun maat. Bijvoorbeeld, het sluitingsuur van Brusselse cafés. Voor sommige gemeenten in de rand is de kans groot dat Brusselse cafébezoekers naar hen afzakken, maar in andere gemeenten die verder liggen van Brussel is dat risico veel kleiner. Dus zij moeten dan ook geen maatregelen nemen. En dat is een aanpak waar ik erg in geloof."

"Van zodra de coronacrisis voorbij is, ga ik een toer doen langs alle Vlaams-Brabantse gemeenten", zegt Spooren nog. 'Ik wil mezelf voorstellen en ik wil luisteren naar wat daar de noden zijn."

Meest gelezen