Havenarbeiders protesteren aan Antwerpse gemeenteraad: "De wet Major moet blijven"

Tientallen dokwerkers hebben gisterenavond geprotesteerd aan de deur van de Antwerpse gemeenteraad. Ze willen dat de wet Major behouden blijft. Die wet verplicht Belgische havenbedrijven om alleen te werken met erkende havenarbeiders. Een aantal van die havenbedrijven hadden een klacht ingediend tegen de wet maar daar zijn de havenarbeiders niet blij mee. "We vragen om een brief te sturen naar die havenbedrijven om hun klacht in te trekken", zegt havenarbeider Yves Heylighen.

De wet Major werd 44 jaar geleden in het leven geroepen door de toenmalige SP om de havenarbeiders te beschermen. Enkele havenbedrijven klaagden de wet aan, omdat die in strijd zou zijn met de Europese regels rond vrij verkeer van werknemers. De dokwerkers vragen nu aan de gemeenteraad om een brief te sturen naar die havenbedrijven met de vraag om hun klacht te laten vallen.

De dokwerkers werden op de gemeenteraad uitgenodigd door oppostiepartij PVDA. De partij heeft ook een motie ter ondersteuning van de havenarbeiders ingediend, maar die werd weggestemd door meerderheidspartijen Sp.a en N-VA. "Het is jammer dat enkel de oppositiepartijen hun steun voor de motie hebben gegeven", zegt partijvoorzitter Peter Mertens (PVDA). "De dokwerkers hebben hun stem laten horen. Dat is het begin van een lange strijd om de wet Major volledig te behouden."

Meest gelezen