Roemeense burgemeester herkozen twee weken na zijn overlijden aan COVID-19: "We weten dat je trots bent op ons"

In Roemenië is een burgemeester van een dorp herkozen twee weken nadat hij was overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het was blijkbaar te laat om de naam van de populaire man nog van de stembiljetten te halen. Er zal nu een nieuwe verkiezing worden georganiseerd.

De 3.000 inwoners van Deveselu, een dorp in het zuiden van Roemenië, moesten afgelopen weekend een nieuwe burgemeester kiezen. 64 procent van de kiezers koos voor de overleden Ion Aliman. Het zou zijn derde ambtstermijn worden. 

Zover komt het dus niet, want twee weken geleden overleed Aliman in Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Hij bezweek aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Aliman zou gisteren 57 zijn geworden. 

(Lees verder onder de foto)

Aliman was een voormalige marine-officier en bijzonder populair bij de inwoners. "Hij was een echte burgervader voor ons", reageerde een van de dorpelingen. "Hij respecteerde alle wetten en koos altijd de kant van het dorp. Ik denk niet dat we nog zo'n burgemeester gaan hebben."

Na de stembusgang gingen heel wat mensen het graf van de burgemeester bezoeken. Er zal op een later tijdstip een nieuwe verkiezing worden georganiseerd.

Aliman won dan wel postuum de verkiezingen, zijn sociaaldemocratische partij PSD verloor wel heel wat terrein in belangrijke steden en gemeenten in Roemenië. De overwinning ging vooral naar leden van de liberale partij PNL en USR-Plus, een alliantie tussen twee centrumrechtse groeperingen.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Dat iemand verkozen wordt na een overlijden is geen unicum. Zelfs in Roemenië is het al eerder gebeurd. In 2008 verkozen de inwoners van een dorp in het oosten van het land hun burgemeester opnieuw, nadat hij kort voor de stembusgang was gestorven.

Roemenië is zwaar getroffen door het coronavirus. Sinds eind februari zijn er al bijna 124.000 besmettingen vastgesteld. Bijna 4.800 mensen zijn eraan overleden. Dat is het hoogste aantal in het oosten van de Europese Unie.

Meest gelezen