Joaquin Phoenix en Rooney Mara.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Joaquin Phoenix noemt zoontje naar broer: wie is River Phoenix, aanstormend Hollywoodtalent dat tragisch einde kende?

Acteurskoppel Rooney Mara en Joaquin Phoenix zijn onlangs ouders geworden van een zoontje. Regisseur Victor Kossakovsky heeft intussen verklapt dat het jongetje is genoemd naar Joaquins broer River die in 1993 overleed. Maar wie is River Phoenix en wat is zijn tragische verhaal?  

Het is voor Rooney Mara (35) en Joaquin Phoenix (45) hun eerste kind samen. Regisseur Kossakovsky deelde het heugelijke nieuws mee op het filmfestival van Zürich (Zwitserland) om Joaquin, die producer is van zijn prent "Gunda", te verontschuldigen.

Dat het jongetje River heet, is absoluut geen toeval. River is ook de naam van de oudere broer van Joaquin die 27 jaar geleden stierf aan een drugscocktail. River zakte in elkaar op straat in Los Angeles aan Viper Room, de nachtclub van Johnny Depp. Broer Joaquin en zus Rain waren diezelfde nacht ook aanwezig in de club en maakten het drama van dichtbij mee. 

River Phoenix (foto onder) werd slechts 23 jaar en was een erg beloftevolle acteur in Hollywood. Hij begon als prille tiener in reclamespotjes en maakte zijn debuut in de tv-serie "Seven brides for seven brothers". Bekend werd hij pas met films als "Stand by me", "My own private Idaho" en "Sneakers" (met Robert Redford).

Met Harrison Ford draaide hij twee films: "Mosquito coast" en "Indiana Jones and the last crusade", waarin hij de jonge Indiana speelde. River wist als 17-jarige een Oscarnominatie binnen te rijven voor "Running on empty". Hij was ook diegene die naast Tom Cruise zou acteren in "Interview with the vampire: the vampire chronicles". Christian Slater moest inderhaast de rol van interviewer Daniel Molloy overnemen. 

(lees voort onder de foto)

River Phoenix' ouders vonden voor zijn naam inspiratie bij de "rivier van het leven" uit de roman "Siddhartha" van Hermann Hesse.

Begin dit jaar vertelde Joaquin Phoenix nog ingetogen over zijn broer en dat in aanloop naar zijn eigen Oscarnominatie voor de "Joker" (bekijk de YouTube hieronder). "Ik denk dat in zowat elke film die ik maak, er wel een link te vinden is met River", aldus Joaquin in "60 minutes overtime". 

Hij won uiteindelijk de Oscar voor beste acteur voor de "Joker". Op het podium dacht Joaquin opnieuw aan zijn broer en sloot zijn toespraak af met volgende woorden: "Toen ik 17 was, schreef River deze (liedjes)tekst: "Ren te hulp met liefde en vrede zal volgen.""

Meest gelezen