Jonge Genkse modeontwerper showt zijn collectie voor het eerst op Parijse modeweek

De nieuwe collectie van Matteo La Rosa uit Genk schittert volgende zaterdag op de catwalk van de Paris Fashion Week. Corona of niet, de 22-jarige ontwerper wil de donkerrode zone meer dan ooit kennis laten maken met de Belgische driekleur. “Al vind je in mijn werk zeker ook Limburgse en zelfs Genkse accenten terug.” 

De koffers en dozen ten huize La Rosa staan vertrekkensklaar. “Momenteel ben ik bezig met de finishing touches”, vertelt de jonge ontwerper. “Ik werd aanvankelijk gecontacteerd met de vraag of mijn collectie “rumway ready” was om te showen in New York. Maar omdat mijn stijl erg Belgisch oogt is het belangrijk om mijn eerste stappen in de grote fashionwereld te zetten op Europese bodem. Naar Parijs gaan is alvast een deel van een droom die uitkomt.” 

Martin Margiela 

De collectie van Matteo is een kruisbestuiving tussen Belgische en Italiaanse mode. “De stijl is geïnspireerd op de klederdracht in de jaren 80”, vervolgt de Genkenaar. “Het zijn veelal zwarte silhouetten en stuks in monotone kleuren. Ook de vormen van de vrouw worden geaccentueerd in mijn ontwerpen. Martin Margiela is mijn grote inspiratiebron. Hij is het levende bewijs dat ook Limburg een kweekvijver is voor talent. Ik wil hem zeker niet blindelings kopiëren, maar bepaalde elementen uit zijn stijl zijn absoluut een heropflakkering waard.”

Fashionweek in code rood 

Ook de Paris Fashion Week ontsnapt niet aan de beslommeringen van Covid-19, en verloopt dit jaar met iets minder glitter. Bepaalde ontwerpers showen hun ontwerpen virtueel, maar Matteo kiest voor een show met echt publiek. “Eigenlijk weten we zelf nog niet helemaal hoe het allemaal gaat verlopen, maar we hebben natuurlijk wel rekening gehouden met alle veiligheidsmaatregelen. Er wordt een maximumcapaciteit gehanteerd.”

Wie alvast zeker is van een plekje in de zaal zijn Matteo’s moeder en grootmoeder. “Maar ook mijn team reist mee: onze vaste fotograaf en twee assistenten, van wie eentje mijn vriend is.” De show in Parijs is slechts een voorlopig hoogtepunt voor het jonge talent. “In de toekomst hoop ik de Belgische mode wereldwijd aan de markt te brengen, en ik droom al weg bij het idee van een eigen winkel en atelier in Antwerpen.” 

Meest gelezen