Radio 2

Kathleen uit Ternat is één van de eerste geboortefotografen met een officieel label, ze maakt foto's in de verloskamer

Sinds vorige week mag Kathleen Van Vaerenbergh uit Ternat zich geboortefotografe noemen. Ze verscheen voor een jury in Nederland en behaalde een speciaal label. Een geboortefotograaf gaat mee in de verloskamer en maakt er foto's van de geboorte. Het officiële label moet de toegang tot de verloskamer vergemakkelijken. Sommige ziekenhuizen in ons land zijn niet zo happig om een fotograaf in de verloskamer toe te laten.

Kathleen Van Vaerenbergh volgde een opleiding fotografie. "In mijn laatste jaar moest ik een eindwerk maken. Ik dacht: "ik ga nu doen wat ik al lang wilde doen." Ik heb toen 15 bevallingen gefotografeerd. Ik had de microbe te pakken." Vorige week kreeg Kathleen samen met een collega uit De Pinte een officieel label van een Nederlandse stichting. Ze zijn beiden de eerste geboortefotografen met dat label in ons land.

Argwaan

De geboortefotografe uit Ternat hoopt dat ze met het Nederlandse label makkelijker  toegang zal krijgen tot de verloskamer van een ziekenhuis. "Sommige ziekenhuizen bij ons  zijn erg argwanend", zegt Kathleen, "ze vrezen dat we in de weg zullen lopen, dat we gaan flauwvallen of dat we ons niet professioneel zullen gedragen. We zijn heel discreet aanwezig. Als een vlieg op de muur, bijna onzichtbaar."

Stand-by

Een geboortefotograaf moet altijd paraat staan. "Ik ben stand-by vanaf 37 weken. Vanaf dat moment ben ik dag en nacht bereikbaar", aldus Kathleen. "Ik moet ook opvang hebben voor mijn kinderen. En ik mag ook geen glaasje drinken want je moet daar natuurlijk nuchter aankomen." Soms is het lang wachten in de verloskamer. "In sommige gevallen was het kindje al na een half uur geboren. Ik heb het ook meegemaakt dat ik samen met het koppel tien uur zat te wachten."

Discreet

Er zijn natuurlijk ook veel papa's die zelf foto's maken tijdens de geboorte van hun kindje. "Je hebt dan foto's", merkt Kathleen op, "waarop de papa niet staat. De foto's die een papa maakt zijn dikwijls ook niet toonbaar aan de familie. Ik let daar op. Ik maak foto's die discreet zijn en die je ook aan je familieleden kan laten zien."

Meest gelezen