Liveblog - Bijna 20.000 positieve tests in 1 week in Nederland, België krijgt coronacommissaris

In Nederland blijven de vastgestelde coronabesmettingen fors stijgen. Ook in België gaan ze omhoog, maar minder snel dan een week geleden. Volgens de laatste weekcijfers kwamen er elke dag gemiddeld 1.541 bevestigde besmettingen bij. Intussen zijn er wereldwijd ook meer dan 1 miljoen mensen overleden aan het virus. Volg hier het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nog geen beslissing over coronabarometer: ten laatste volgende week maandag opnieuw overleg

Het Overlegcomité heeft nog niet het licht op groen kunnen zetten voor de epidemiebarometer, die per bestuursniveau moet aangeven hoe de corona-epidemie evolueert. Dat werd vernomen op het kabinet van premier Sophie Wilmès. Wilmès kondigde na de Nationale Veiligheidsraad van vorige woensdag aan dat de barometer zou worden ingevoerd. Het is de bedoeling om daarover een consensus te bereiken in het Overlegcomité.

Vandaag werd een stand van zaken opgemaakt, ten laatste volgende week maandag komt het Overlegcomité opnieuw bijeen. Intussen buigen de experten van Celeval zich over de concrete maatregelen die aan de drempels van de barometer gelinkt moeten worden. Gelet op de epidemiologische situatie kan het comité indien nodig ook vroeger dan maandag bijeenkomen.

Uit de gesprekken die dinsdagavond gevoerd werden, blijkt het in dit stadium niet nodig om op nationaal niveau verdere dringende maatregelen te nemen, luidt het bij Wilmès. Gouverneurs en burgemeesters kunnen wel gerichter optreden, die mogelijkheid blijven ze behouden.

Cijfers in Nederland blijven stijgen: waar is het fout gegaan?

De coronacijfers in Nederland gaan pijlsnel naar omhoog. Afgelopen week telde het land gemiddeld 2.760 bevestigde besmettingen per dag. De nieuwe - strenge - maatregelen, waren volgens de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus meer dan nodig. "De vraag is of iedereen de adviezen zal volgen. Het kan ook dat de cijfers nog slechter worden."

Lees hier meer:

"Je zit tussen vier muren, je zit gevangen": het "eenzaamheidsvirus" flakkert op bij ouderen door corona

De coronacrisis veroorzaakt ook een opflakkering van het eenzaamheidsvirus. En ook hier zijn ouderen vaak het zwaarst getroffen. Velen voelen zich eenzaam omdat sociale contacten wegvielen of bepaalde activiteiten niet meer mochten. Intussen lijken ook het najaar en de kerstperiode onder druk te komen. "Terzake" ging langs bij enkele ouderen die het moeilijk hadden tijdens de lockdown:

Videospeler inladen...

Er worden opvallend veel dieren binnengebracht in dierenasiel van Tienen

In Tienen worden opvallend veel dieren binnengebracht in het dierenasiel. Het gaat om dieren die in beslag genomen zijn na verwaarlozing. Maar ook om honden en katten die tijdens de coronacrisis in het voorjaar zijn aangekocht, en waar mensen nu geen tijd meer voor hebben. 

Lees meer in dit artikel:

Provincie Henegouwen verplicht mondmasker rond scholen

In de provincie Henegouwen is het vanaf 1 oktober verplicht een mondmasker te dragen in een straal van 200 meter rond de scholen, en dat een uur voor de start van de lessen en een uur na het einde ervan. Dat heeft provinciegouverneur Tommy Leclercq aangekondigd na een overleg met de burgemeesters.

In Henegouwen is het al verplicht steeds een mondmasker op zak te hebben (vanaf 12 jaar), en is het van 22 tot 6 uur verboden alcoholische dranken te verkopen of te drinken op snelwegparkings. De provincie raadt de inwoners voorts aan om vanaf morgen de app "Coronalert" te installeren.

Oostende verplicht mondmaskers nog zeker tot einde herfstvakantie

Oostende zal het dragen van een mondmasker zeker nog tot het einde van de herfstvakantie verplichten. Met de jaarlijkse Oktoberfoor in het vooruitzicht heeft de lokale veiligheidscel van Oostende beslist dat de mondmaskerplicht tot zeker 8 november zal gelden. Zo blijft het dragen van een mondmasker in het stadscentrum verplicht. In de stad hangen bordjes die de zone met mondmaskerplicht duidelijk aangeven.

De algemene mondmaskerplicht in de zone geldt voor iedereen vanaf 12 jaar die zich te voet verplaatst op het openbaar domein. In de rest van Oostende is een mondmasker niet verplicht, tenzij de afstand van 1,5 meter niet kan worden gerespecteerd.

Er komt een coronacommissaris in België

Er komt een speciale coronacommissaris. Daarover is een akkoord bereikt in de marge van onderhandelingen over de federale regering. De coronacommissaris zal 12 maanden lang samen met de gewesten het Belgische coronabeleid  coördineren.

In het verleden hebben we nog dergelijke commissarissen gehad: tijdens de dioxinecrisis die in 1999 uitbrak, werd Freddy Willockx (SP.A) regeringscommissaris. Hij werd daarbij bijgestaan door Piet Vanthemsche, die op zijn beurt in 2006 de eerste griepcommissaris werd.  Hij werd in die functie dan weer opgevolgd door viroloog Marc Van Ranst.

Lees meer in dit artikel:

Kerstmarkt Brugge gaat door ondanks corona

De kerstmarkt in Brugge zal deze winter doorgaan ondanks het coronavirus. Dat bevestigt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). De kerstmarkt zal wel aangepast worden zodat alles coronaproof kan verlopen. Ook het lichtparcours Wintergloed zal deze winter doorgaan.

Zo zal het aantal eet- en drinkkraampjes op de kerstmarkt beperkt worden. Aan die kraampjes zullen mensen moeten neerzitten. De kraampjes zullen ook iets verder uit elkaar staan zodat er voldoende open ruimte is. Het lichtparcours Wintergloed wordt ook aangepast. "Het parcours wordt uitgebreid en alles wordt meer gespreid", zegt De fauw. Ook de schaatspiste zal er weer staan. De stad hoopt zo de lokale horecazaken een boost te geven.

In week tijd bijna 20.000 positieve tests in Nederland

De laatste zeven dagen zijn in Nederland 19.326 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week waren dat er 13.471. Het gaat dus om een stijging met bijna de helft. Ook het aantal ziekenhuisopnames steeg van 305 naar 501. Op intensive care ging het om een verdubbeling van het aantal opnames in een week tijd: van 53 naar 100.

Het RIVM meldt in totaal 102 sterfgevallen, van wie er 51 mensen in de afgelopen week overleden. Voor de andere helft gaat het om eerdere overlijdens die nu pas verwerkt werden. In de update van vorige week meldde het RIVM 33 sterfgevallen, van wie 19 in de voorgaande week waren overleden.

Onze noorderburen tellen steeds meer coronapatiënten die anderen kunnen besmetten met het virus. Volgens het RIVM zijn er nu ongeveer 146.000 besmettelijke personen in Nederland. Vorige week waren het er ruim 104.000 en de week daarvoor ongeveer 95.000. Het aantal is wel een schatting, benadrukt het RIVM. Misschien zijn er ruim 96.000 besmettelijke personen, maar het zou ook kunnen gaan om meer dan 200.000 mensen.

Nederland telde begin juli ongeveer 3.000 besmettelijke personen. Op het hoogtepunt van de corona-uitbraak, eind maart, waren het er vermoedelijk meer dan 200.000.

Horeca krijgt vrijstelling van FAVV-bijdrage

De horeca krijgt dit jaar een vrijstelling van zijn bijdrage aan het Federaal Voedselagentschap (FAVV). De Kamercommissie Volksgezondheid heeft vandaag een wetsvoorstel in die zin goedgekeurd. De tekst moet ook nog groen licht krijgen van de plenaire Kamer.

Het wetsvoorstel werd ingediend door de MR-fractie, maar het initiatief gaat uit van minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR). Met de maatregel wil de minister de sector, die zwaar getroffen is door de coronacrisis, zuurstof geven.

Net als andere sectoren die onderworpen zijn aan de controle van het FAVV, moeten hotels, restaurants en cafés een jaarlijkse heffing betalen om de activiteiten van het FAVV te financieren. Die varieert van 49,24 euro tot 3.433,82 euro per inrichting in functie van de omvang en het aantal werknemers. In 2019 waren 61.324 inrichtingen deze heffing verschuldigd voor een totaalbedrag van meer dan 10,1 miljoen euro.

Oorspronkelijk had de federale regering beslist de bijdrage met enkele maanden uit te stellen. Na groen licht van de Europese Commissie laat ze de bijdrage voor 2020 dus gewoon vallen.

Nieuw voorstel voor corona-barometer op tafel

De corona-barometer, die zal bepalen welke maatregelen er op welke plekken van toepassing zullen zijn, is bijna klaar. De experten van het adviesorgaan Celeval hebben vanmorgen samengezeten en hebben het systeem van kleurcodes verder verfijnd. Ze adviseren om de kleur per provincie te laten afhangen van het aantal ziekenhuisopnames of het aantal positieve tests. Het is nu wachten op goedkeuring vanuit de politiek.

Lees hier hoe de barometer van de experten er zou uitzien:

Corona-app krijgt goed privacyrapport van Test Aankoop

Consumentenorganisatie Test Aankoop heeft de corona-app een goede beoordeling gegeven. "De app is erg privacy-vriendelijk en makkelijk te gebruiken", klinkt het. 

Volgens Test Aankoop kan je niemand direct of indirect identificeren op basis van de gegevens die verzameld of verstuurd worden. “De app weet niet waar je bent, wie je bent of wie je ontmoet hebt. De enige gegevens die uitgewisseld worden zijn codes die bijna niet te ontcijferen zijn. Het zijn bovendien ook alleen die codes, die dan nog eens frequent veranderen, die op de centrale server worden opgeslagen, geen namen van patiënten of hun contacten”, zegt Simon November van Test Aankoop. “De uitwisseling van gegevens tussen de app en de servers is versleuteld en de servers zelf zijn goed bestand tegen eventuele aanvallen door hackers. Op het vlak van privacy, kan de app moeilijk beter doen."

De app wordt momenteel getest door bijna 20.000 mensen, morgen wordt hij uitgerold voor heel ons land. 

Brusselse politiezones: geen problemen afgelopen nacht

Enkele Brusselse politiezones hebben al laten weten dat er afgelopen nacht geen noemenswaardige problemen waren. In Brussel zijn er nu verstrengde maatregelen van kracht, zo moeten cafés bijvoorbeeld al om 23 uur sluiten. Er zijn ook nog geen processen-verbaal uitgeschreven, omdat de politie eerst een waarschuwing geeft. 

Akkoord voor 100 miljoen extra vaccins voor arme landen

Honderd miljoen extra doses toekomstige COVID-19-vaccins zijn gereserveerd voor arme landen. Dat kondigt de vaccinalliantie GAVI, die samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), aan.

Begin augustus maakten GAVI en de stichting van Bill en Melinda Gates bekend samen te zullen werken met het Institute of India (SII), wereldwijd de grootste vaccinfabrikant, om 100 miljoen doses te kunnen leveren.

De vaccins zullen verkocht worden voor maximaal 3 dollar (2,57 euro) per dosis.

Meest gelezen